Читај ми!

Људи 2045. године неће бити доминантна врста?

Интелигенција машина ће надмашити целокупну интелигенцију свих људи на свету око 2045. године, тврди физичар и аутор књиге "The Artificial Intelligence Revolution" Луис Дел Монте.

Физичар, бизнисмен и аутор књиге "The Artificial Intelligence Revolution" Луис Дел Монте је у интервјуу за Бизнис инсајдер одредио могућу тачку у будућности када ће интелигенција машина надмашити не само нашу сопствену интелигенцију, већ и целокупну интелигенцију свих људи на свету.

„Тренутно не постоје закони у вези са тим колико интелигенције нека машина може да поседује и колико може да буде повезана са околином. Уколико се то настави, врло лако се може десити да људи више не буду доминантна врста, већ машине“, каже Луис Дел Монте.

Просечна процена за овај догађај односи се на 2040. годину, иако Дел Монте тврди да се то неће десити пре 2045. године.

„У питању неће бити 'Терминатор сценарио'. Један сценарио односи се на то да ће машине покушати да од људи направе киборге. Ово је већ полако и почело да се дешава - почели смо да повређене удове замењујемо вештачким. Видећемо машине као корисне алатке. Продуктивност у послу базирана на аутоматизацији драматично ће бити повећана у бројним земљама“, тврди Дел Монте.

До краја овог века, већина људске врсте биће киборзи (делом људи, делом машине). Привлачиће их бесмртност.

Машине ће направити велике научне продоре на пољу медицинске технологије, већина људи ће имати више времена за уживање и мислићемо да нам никада није било боље. Међутим, бринем се да ће машине на нас гледати као на непредвидиву и опасну врсту, додаје Луис Дел Монте.

Дел Монте верује да ће машине постати самосвесне и да ће имати способност да се бране.

„Можда ће на нас гледати као што ми гледамо на штетне инсекте. Људи су нестабилна врста која ствара ратове, има оружја да два пута збрише свет и прави компјутерске вирусе - нисмо баш најбољи кандидат за цимера“, истиче Луис Дел Монте.

Дел Монте тврди да вештачка интелигенција постаје све способнија, а ми је усвајамо истог тренутка. Операција која укључује уградњу пејсмејкера је потпуно рутинска ствар, али он користи сензоре и вештачку интелигенцију за регулисање рада срца.

Експеримент спроведен 2009. године показао је да роботи могу да развију способност да лажу једни друге. Експеримент је спроведен у лабораторији у Швајцарској и подразумевао је роботе који су били дизајнирани да сарађују у откривању позитивних ресурса, али и и да избегавају оне штетне.

Оно што је било изненађујуће јесте чињеница да су они научили да лажу једни друге како би дошли у посед веће количине позитивних ресурса.

„Импликација овога јесте да они такође учео о самоодржању. Да ли су свесни или не, то је спорна чињеница“, закључује Дел Монте.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво