Премијера филма "Београдски фантом"

Филм "Београдски фантом" редитеља Јована Тодоровића, снимљен према истоименој урбаној легенди с краја осамдесетих година, премијерно је приказан у Центру "Сава". Легенду о човеку који је украо бели порше многи данас виде као симбол пркоса комунистичком режиму.

Документарно-играни филм "Београдски фантом" редитеља Јована Тодоровића и продуцента Богдана Петковића премијерно је приказан у Центру "Сава".

"Београдски фантом" је прича о урбаној легенди из 1979. године и младићу Влади Васиљевићу који је украо бели порше 911 и данима лудом вожњом по центру града пркосио београдској полицији.

"Фантом" је био велика атракција за суграђане, младима је био идол, али су постојали и они који су који су једва чекали да се преступник уклони са градских улица.

Више од 10.000 људи излазило је на улице да подржи "фантома" и уживо присуствује полицијској хајци на спретног возача.

Схвативши да је опасно елиминисати преступника пред Београђанима, власт и полиција упуштају се у трку у којој "фантом" поставља правила.

У време строгог државног режима градска "атракција" била је велики инцидент и полиција је покушавала да ухвати "фантома" пре него што се председник Јосип Броз Тито врати у земљу са самита несврстаних у Хавани.

Београдски фантом представља симбол пркоса систему, прву пукотину комунистичког режима, легенду, која живи и која је надживела оне који су покушали да је сузбију.

Улогу преступника у филму игра Мулутин Милошевић, а главног полицијског инспектора Радослав Миленковић, јер стварни актери догађаја више нису међу живима.

У филму се појављује и неколико припадника полиције, затим књижевник дисидент Момчило Селић, који је у затвору био цимер са Васиљевићем, радио водитељ Марко Јанковић, коме се "фантом" јављао у програм Студија Б, фоторепортер Илија Богдановић, који је једини успео да слика "фантома" и други.

У глумачкој екипи су Марко Живић, Андреј Шепетковски, Нада Мацанковић, Борис Комненић, Бојан Лазаров и други.

Филм је добио подршку Еуримажа и снимљен је у копродукцији кућа из Београда, Будимпеште и Софије.

Приликом снимања "Београдског фантома" коришћен је аутентични ''бели порше'', а музичку пратњу, поред оригиналне музике Немање Мошуровића, чине и Бисера Веленталић и необјављени снимци џез оркестра Радио Београда.

Од 2. априла филм ће бити у редовној биоскопској дистрибуцији.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 02. дец 2009, 16:04) - Mrki [нерегистровани]

Fantomi nemaju lice

Secam se tog vremena. Istine je, vreme u Beogradu se moze meriti na ono pre Fantoma i ono posle njega. Nesto se zaista promenilo sa Vladom Vasiljevicem.
A, fotografije nema. Fantomi nemaju lice. Vlada je Legenda. Otisao je tamo gde ne mogu da ga uhvate i gde ne smeju da ga prate - sa one strane zivota. I ostao Legenda.

(уторак, 31. мар 2009, 11:30) - Serz [нерегистровани]

Heroj ulice

Film me je vratio u to vreme.Bio sam klinac 14god.Zivot u Beogradu tada i sada su kao nebo i zemlja,Pojava Fantoma u to vreme se danas moze meriti samo sa sletanejm vanzemaljaca na Slaviju.Nego, da li neko zna ime sitea gde se moze videti fotografija Vlade Vasiljevica i saznati nesto vise o nejmu.Danas, kada se vozim preko Slavije uvek pomislim na njega. Moja generacija je merila vreme pre i posle Fantoma.To mogu da razumeju samo oni koji su odrasli u Bgdu.Pozdrav svima Serz

(понедељак, 30. мар 2009, 12:24) - anonymous [нерегистровани]

Fantom

omladini u tom periodu mora da je bilo bas dosadno kad su izlazili na ulice da se odusevljavaju nekim manijakom koji juri ulicama. hvala bogu pa sam rodjen kasnije. mada je i to imalo svoje mane:))

(понедељак, 30. мар 2009, 10:54) - anonymous [нерегистровани]

Fantom?

U istorijskim prilikama, učesnici često ne vide bitnost nekih dešavanja, a oni ipak rečito odslikavaju stvarnost. Nijedan primetan i neobičan događaj se ne dešava tek tako i on ima svoje značenje i smisao koji potonje generacije mogu da posmatraju i tumače na sasvim nove načine. Prkos je bio veoma primetan u ono vreme i sastavni deo mentaliteta mlađe populacije. Nije loše toga se danas podsetiti.

(понедељак, 30. мар 2009, 09:50) - anonymous [нерегистровани]

Fantom?

druze,
ne rusis ti nikakvu urbanu legendu, ona je nadjacala mnoge ljudske sudbine i u tome je kljuc Vladinog uspeha. Hrabri mladic sada ima i film kakav zasluzuje.

(понедељак, 30. мар 2009, 01:27) - anonymous [нерегистровани]

Fantom?

Hollywood bi od ove urbane legende napravio blockbuster, i to odavno. Prica je interesantna i zasluzuje ekranizaciju, i ne vidim nista lose u tome da se jedna urbana legenda "prepricava" (i) po bioskopima.

PS. Nisam bio "elita tadasnjeg drustva" ali isto tako znam da bilo kakva elita ne bi smela sebi da dozvoli pravopisne greske poput "dopustijo". Ako su nam elite takve, onda nije ni cudo sto smo jos uvek tu gde smo...

(недеља, 29. мар 2009, 18:14) - vojkanb [нерегистровани]

Fantom?

1979 je bila ne tako davno i mnogi je se dobro secamo. To ji bilo vreme u kome smo mnogi od nas bili vrlo dokoni jer je sistem tako omogucavao. To se odnosi na Vladu a i na grupicu nas /nikako ne 10 000, pre par stotina/ koji odlazeci u Akvarijus svako vece vec nismo znali sta cemo sa sobom pa je bilo kakvo uzbudjenje, cak i beli Porse, bio nesto. Vlada Porse je bio jedan nesrecan lik zeljan da ga neko primeti, a mi dokona elita tadasnjeg drustva. Sto se tice milicije, siguran sam da bi ga zaustavili prvog dana da su koristili logistiku i ubedjenja koja danas koristi policija. Vlada nije prkosijo nikakvom sistemu vec je jednostavno zeleo da ga neko primeti, da mu da paznju, na isti nacin kako to rade mala deca.
Zao mi je sto ovim malim tekstom rusim jednu urbanu legendu, ali bio sam tamo svako vece i sve video svojim ocima.