Читај ми!

Најчешће грешке које правимо током роштиљања

За многе, нема ничег лепшег од окупљања породице и пријатеља на викенд уз роштиљање по пролећном времену. Међутим, пре него што почнете са боравком на отвореном уз укусне специјалитете, пазите на грешке при роштиљању.

Најчешће грешке које правимо током роштиљања Најчешће грешке које правимо током роштиљања

Грешке при роштиљању могу бити узрок специфичних здравствених ризика, укључујући излагање високим нивоима једињења која изазивају рак попут хетероцикличних амина (NSA). Они се формирају у мишићном ткиву меса током излагања на високој температури као што је процес печења на роштиљу.

Иако су тесно повезане са раком желуца и дебелог црева, NSA такође оштећују ДНК и повезане су са повећаним ризиком од рака дојке, јетре, плућа, простате и коже.

Срећом, постоје релативно једноставни начини да се заштитите од NSA и канцерогених ефеката које могу имати намирнице са роштиља и и које би могле да угрозе ваше здравље.

Маринада

Ако правилно маринирате месо, можете драстично смањити нивое једињења која изазивају канцер, а која се стварају током роштиљања.

Међутим, прочитајте састојке већине маринада које се купују у продавници и вероватно ћете видети да многи производи садрже шећер или кукурузни сируп са високим садржајем фруктозе, а то су два проблематична састојка која заправо чине месо са роштиља ризичнијим.

Уместо густих куповних маринада, одлучите се за ређе, лаганије маринаде на бази сирћета или лимуновог сока богате биљем и зачинима, укључујући рузмарин који неутралише канцерогене елементе.

У експерименту Центра за истраживање рака на Хавајима истраживачи су открили су да је теријаки маринада довела до смањења канцерогених једињења за 67 одсто. Маринада која садржи куркуму и бели лук смањила је HCA за 50 процената.

Будите опрезни и према коришћењу слатких маринада јер оне могу такође увећати ниво NSA.

Охрабрујућа је међутим чињеница да је Амерички институт за истраживање рака открио да коришћење здравих рецепата за маринаде заправо може значајно смањити нивое NSA.

Домаће месо провереног квалитета

Служба за безбедност и инспекцију хране Министарства пољопривреде Сједињених Држава током провера меса из слободне продаје, у неким случајевима утврђује присуство лекова попут ивермектина, флуниксина, пеницилина и ципрофлоксацина у нивоима који крше важеће прописе.

Неки од тих лекова су повезани са неуролошким утицајима, алергијским реакцијама и оштећењем бубрега код људи. Излагање ових лекова у месу високим температурама их не неутралише увек и, у неким случајевима, може оброк учинити штетним по здравље.

Ако печете месо на роштиљу, бирајте органске опције Наравно, можете изабрати и органско поврће које служите за роштиљ.

Алуминијумска фолија

Обавијање кромпира рибе у алуминијумску фолију са мало путера је брз и једноставан начин спремања хране на роштиљу. Проблем је што је показано да алуминијумска фолија може да испушта алуминијум када је изложена високим температурама.

То је забрињавајуће, јер постоји веза између алуминијума и случајева деменције.

Студија из 2011. године објављена у Међународном часопису за електрохемијске науке такође је открила да излагање хране у алуминијумској фолији топлоти изазива испуштање алуминијума у ​​нивоима које би Светска здравствена организација сматрала неприхватљивим.

Премази

Премази за решетке, плоче, тигање и друге подлоге за роштиљ, су примамљиви јер могу учинити њихово чишћење лакшим. Проблем је што су перфлуорооктанске хемикалије и сродна једињења која се обично налазе у (на) посуђу са нелепљивим премазом повезана са гојазношћу, абнормалним нивоима хормона штитне жлезде и токсичношћу за мозак, јетру, простату и бубреге.

Иако ће можда бити потребно више труда током чишћења, прескочите додатке за роштиљање са премазом и уместо њих користите оне без хемијских премаза.

Претходно скувајте месо

Амерички институт за истраживање рака препоручује претходно кување меса пре него што га ставите на роштиљ. Ово помаже у смањењу „цурења“ на роштиљу, које се претвара у дим пун канцерогених полицикличних ароматичних угљоводоника (PAU).

Имајте на уму да делимично кување меса, а затим пребацивање на претходно загрејани роштиљ помаже у смањењу нивоа проблематичних једињења.

понедељак, 26. мај 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом