Читај ми!

Најновији извештај: Млади у Србији су међу најсрећнијим људима на свету

Светски извештај о срећи даје годишњу ранг-листу расположења широм света, и први пут је поделио податке по старосној групи.

Најновији извештај: Млади у Србији су међу најсрећнијим људима на свету Најновији извештај: Млади у Србији су међу најсрећнијим људима на свету

Просечна срећа младих је у паду широм Запада, показује листа. Једна од промена је то да САД нису међу првих 20 најсрећнијих земаља у целини, први пут од почетка ове врсте извештавања.

Литванија је заузела прво место међу младима, а њени становници који су млађи од 30 година своју срећу оцењују у просеку са оценом 7,6 на скали од 10.

На другом и трећем месту су Израел и Србија. Седам година заредом, Финска се налази на првом месту по укупној срећи. Међутим, гледајући само младе људе, заузима седмо место.

Велика Британија је заузела 32. место за младе, а САД на 62. месту.

Млади људи у САД и Канади доживљавају незадовољство у великом броју области, рекла је уредница извештаја др Лара Акнин за Би-Би-Си.

„Мања срећа коју пријављују млади (млађи од 30 година) у Сједињеним Државама и Канади повезана је са нижим нивоом задовољства у социјалној подршци, нижим задовољством животним условима, већим стресом и анксиозношћу, мањим поверењем у владу и већом перцепцијом корупције“, објаснила је др Анкин.

Гледајући свеукупно рангирање, листа првих 10 земаља скоро да је остала иста као и пре пандемије коронавируса.

Финска заузима прво место, Данска је близу, а свих пет скандинавских земаља у првих 10.

У наредних 10, постоји већи помак, а неке источноевропске земље попут Чешке, Литваније и Словеније више уживају у срећи.

Велика Британија је у првих 20, следе САД на 23. месту, што је осам места ниже него прошле године.

Генерација као фактор

Упоређујући генерације, извештај је открио да су они рођени пре 1965. у просеку срећнији од оних рођених од 1980. године.

Извештај је у групи миленијалаца открио да је оцена среће опадала са сваком годином живота, док је задовољство код генерације беби-бумера расло са годинама.

Професор Жан-Емануел де Нев, директор Оксфордског центра за истраживање добробити и још један уредник Светског извештаја о срећи, рекао је да би истраживање требало да буде аларм за креаторе политике: „Документовали смо забрињавајуће падове осећања среће, посебно у Северној Америци и Западној Европи“.

Мика Макитало, извршни директор компаније „Хепиорнот“ која помаже предузећима да мере задовољство купаца, рекао је да је успех његове земље последица осећаја друштвеног поверења и здраве равнотеже између пословног и приватног живота.

„Посао је ограничен на радно време и људи уживају у свом слободном времену, што значи да воле своје хобије, ствари које раде увече – а годишњи одмори су четири-шест недеља – тако да људи могу да проводе време у природи радећи ствари у којима уживају“, рекао је Макитало.

Када је реч о старијој популацији, Данска је била на врху листе среће за оне од 60 и више година, а следе је њени уобичајени нордијски суседи. САД су заузеле 10, а Велика Британија 20. место.

У Индији, истраживачи су открили да што је особа старија, то је задовољнија животом. На другом крају скале, земље са најнесрећнијим становништвом су Авганистан и Либан.

Извештај је такође открио да су на глобалном нивоу, младе жене најсрећнија група људи. Старији људи су били најсрећнија група становништва у Кини.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво