Читај ми!

Да ли ваш омиљени балзам чини да усне пуцају још више

Многи грожђану маст имају свуда: у торбици, фиоци у спаваћој соби и ауту. Међутим, упркос наношењу балзама за усне на сваких неколико сати, испуцале усне се увек враћају. Чак и производи познатих брендова пружају тек привремено решење. Зашто?

Да ли ваш омиљени балзам чини да усне пуцају још више Да ли ваш омиљени балзам чини да усне пуцају још више

Толико различитих произвођача балзама за усне обећава олакшање у случају сувих, испуцалих усана. Међутим, нису сви балзами за усне исти. Неки би чак могли имати супротан ефекат. Дерматолози саветују да пре издвајања позамашне суме поново погледате листу састојака.

Шта је узрок испуцалих усана?

Проблем са испуцалим уснама лежи у томе колико се оне лако исуше. Замислите своје усне као продужетак коже, рекла је др Решми Капур, дерматолог и оснивач ординације "Brooklyn Dermatology".

За разлику од коже коју видите на руци, на пример, уснама недостају заштитни слојеви који спречавају губитак влаге. Кожа има баријеру за влагу која се зове stratum corneum, а то је највиши слој коже који спречава воду да напусти тело“, објашњава др Капур додајући да усне садрже веома танак слој, што их чини склонијим оштећењима у поређењу са кожом на другим деловима тела.

Поред тога, наводи Капурова, уснама недостају друге карактеристике коже, као што су фоликули длаке, знојне жлезде и лојне жлезде које обезбеђују додатну влагу или масноће.

Пошто усне не могу да производе сопствену влагу, лако се могу осушити када температура порасте. Претерано излагање сунчевим штетним УВ зрацима такође може да оштети усне, остављајући их испуцалим, отеченим и иритираним. Хладно време такође не прија вашим уснама. Ниска влажност и јак ветар уклањају влагу са усана и чине их подложним перутању.

Други проблем је лизање усана. Људи често осећају потребу да облизују усне како би их хидрирали. Међутим, ова лоша навика заправо погоршава проблем. Пљувачка је иритантна за кожу, упозорава др Капур, јер ензими у пљувачки који разграђују храну такође разарају баријеру која чува влагу.

Стално облизивање усана и околне коже може чак довести до осипа у пределу уста. Ово стање може се јавити у било ком узрасту, иако је најчешће код мале деце. Лизање усана доводи до зачараног круга где влажењем усана због хидрирања доводимо до тога да се оне још више исуше“, рекао је др Шајан Чераглоу, шеф дерматологије Гросманове медицинске школе при Универзитету у Њујорку.

Одређени састојци чине да усне стално изнова пуцају

У савршеном свету, испуцале усне би нестале када нанесете балзам за усне. Међутим, људи могу имати алергијске реакције на многе састојке, што додатно иритира подручје уста. То се зове алергијски контактни дерматитис, навео је др Чераглоу.

Ако сте икада осетили хладноћу и пецкање на уснама приликом наношења грожђане масти, велике су шансе да она садржи ментол или камфор. Оба делују као благи анестетици да би ублажили осећај печења на уснама. Међутим, др Капур упозорава да ови састојци могу скинути танак слој коже са усана, повећавајући шансе за њихово исушивање.

Пчелињи восак је још један алерген који се обично налази у балзаму за усне, приметио је Чераглоу. Док пчелињи восак ствара препреку за задржавање влаге, код људи осетљивих на тај састојак могу се јавити исушене усне и сврб.

Салицилна киселина је још један састојак који треба избегавати, поручује Капурова. Овај чест састојак производа за негу на уснама се суши на два начина. Прво, мења пе-ха вредност усана и чини их више дехидрираним. Друго, делује као пилинг како би уклонио суве ћелије коже, али у ствари уклања велики део баријере која има задатак да очува влагу усана.

Коначно, балзами за усне неретко садрже различите мирисе, као што су гераниол и цинамалдехид, да би прикрили мирис хемикалија. Произвођачи такође користе мирисе да би ароматизовани балзам за усне имао укус и мирис попут цимета и малине, на пример. Међутим, др Капур скреће пажњу на то да овакви мириси могу изазвати упалу усана. Америчка управа за храну и лекове (FDA) открила је у козметичким производима чак 26 мирисних компоненти које изазивају алергијске реакције.

Покушајте са вазелином

Оба дерматолога препоручују коришћење балзама за усне са петролејским гелом, познатијим као вазелин, као главним састојком. Овај петролејски гел делује оклузивно (као заптивач) како би сачувао влагу на уснама без иритације коже додатком хемикалија.

Вазелин би требало наносити само по потреби, а др Капур препоручује наношење издашне количине ноћу како би хидрирали усне. „Кажем пацијентима да га нанесу на усне преко ноћи као крем сир на хлеб“, додаје докторка.

Други начини да спречите испуцалост усана

Поред употребе вазелина, др Капур напомиње да треба обратити пажњу и на СПФ фактор заштите од сунчевог УВ зрачења. Усне не само да су склоне раку коже, већ их и сунчеви УВ зраци могу исушити. За људе који имају јако суве, испуцале усне, рекла је да људи треба да користе производ само са цинк-оксидом и титанијум-оксидом јер други састојци за заштиту од сунца могу бити иритирајући.

Да би усне биле хидриране, Капур такође препоручује ши путер и церамид, врсту масти која се налази у ћелијама коже. Оба састојка јачају баријеру влаге коже и спречавају излазак воде. Поред тога, људи би требало да пију пуно воде током дана и штите своје усне када јако дува ветар додатним балзамом за усне или шалом.

Међутим, једна ствар коју треба строго ограничити је употреба пилинга за усне. Др Капур је објаснила да пилинзи уништавају део коже, посебно рожнати део. Пошто усне имају танак рожнати слој, она упозорава да пилинг уништава здраву кожу на уснама, чинећи их рањивијим на иритације из околине.

Могу ли испуцале усне бити знак озбиљнијег проблема?

Ако и даље имате проблема са испуцалим уснама или се проблем погоршава, размислите о посети дерматологу. Испуцале усне често могу бити симптом неког другог здравственог проблема, напомиње др Чераглоу. На пример, испуцале усне се често јављају код људи са недостатком витамина или обољењем штитне жлезде.

Угаони хеилитис је стање коже које се често погрешно сматра испуцалим уснама. Ово инфламаторно стање коже изазива упалу и мале пукотине у углу уста. Стање се погоршава лизањем усана у том подручју и неће се побољшати употребом балзама за усне, али се може лечити локалним антифунгалним средством, истиче дерматолог.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво