Читај ми!

Деци у Шведској забрањена куповина производа против старења

Особе млађе од 15 година у Шведској мораће да имају сагласност родитеља за куповину производа за негу коже против старења јер, како наводе тамошњи стручњаци, друштвене мреже и медији изазивају потенцијално штетан диктат лепоте.

Деци у Шведској забрањена куповина производа против старења Деци у Шведској забрањена куповина производа против старења

Водећи ланац шведских хемичара и апотекара уводи старосна ограничења за негу коже против старења услед све веће забринутости широм Европе због потенцијално штетних ефеката на децу ако се прерано окрену таквим производима.

Фармацеутски ланац Срце (Hjärtat), који има око 390 апотека у Шведској, престаје да продаје производе за „напредну негу коже“ (укључујући оне који садрже АХА киселину, БХА киселину, витамин А, витамин Ц и ензимски пилинг) купцима млађим од 15 година осим ако имају сагласност родитеља или стање коже које захтева такву терапију.

Овај корак апотекарских установа долази након више извештаја о експанзији неге коже међу децом млађом од 13 година у Шведској, која су на то подстакнута трендовима на друштвеним мрежама и медијима.

Представници једног ланца за продају корективне и декоративне козметике рекли су за шведски јавни сервис SVT да је између 20 и 40 одсто његових купаца сада млађе од 13 година.

Извештаји указују на све већи број деце широм Европе – укључујући и децу старости 10 година у Великој Британији – која се окреће скупој нези коже против старења у потрази за „младалачком“ кожом.

Многи тако млади корисници под утицајем су садржаја са апликација попут Тик-тока.

Стручњаци страхују да би помама за антиејџинг производима могла имати штетан физички утицај на тако младу кожу, а забринути су и због психолошког утицаја на децу која су опседнута старењем.

Европска комисија је прошле године објавила планове за увођење ограничавање концентрације ретинола у производима без рецепта од јуна како би се смањила потенцијална прекомерна изложеност витамину А, који регулатори повезују са разним поремећајима коже и ослабљеним костима.

Аника Сведберг, главни фармацеут фармацеутског ланца Срце, истакла је да употреба напредне неге за кожу која, на пример, је направљена са циљем да смањи боре и да уједначенији тон коже није нешто што детету треба.

„У случајевима када дете има неку болест коже, на пример атопијски екцем, одређени производи могу допринети погоршању или поновном активирању симптома“, упозорила је Аника Сведберг.

Старосна ограничења омогућавају фармацеутима да започну разговор са децом и родитељима о здравој нези коже, „на основу потреба, а не идеала са мрежа“, додала је Сведбергова.

„Желимо да будемо испред свих и да преузмемо већу одговорност да не будемо укључени у подстицање нездравог понашања и идеала који су се створили међу многим младим људима“, поручила је Моника Магнусон, извршна директорка компаније Срце.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво