Читај ми!

Оне су змајице – како се „пинк даме" након борбе са тешком болешћу боре и за медаље

Победиле су карцином дојке. Бориле су се као змајице, а сада се са београдским „Змајевима“ боре за медаље. Весна Дозет и докторка Јелица Радаковић су „пинк даме", које су након тешке болести и терапија одлучиле да уз физичку активност почну неки нови живот. Имају и важну поруку за све – обавезно идите на превентивне прегледе.

Весна Дозет, једна од „пинк дама”, каже за РТС да су то жене које су оболеле од карцинома дојке, али су прошле редовну процедуру лечења и да се сада осећају као здраве жене, те да их тако и у клубу третирају.

„Ми весламо барабар са осталим веслачима и веслачицама. Има нас око 130 у клубу, од тога је 25 'пинк дама' и то је распон година између 17 и 70, па се онда уклапамо и сви морамо веслати заједно, у истом ритму, да би чамац ишао брже, јер ако чамац иде брже онда се надамо некој медаљи на такмичењима”, истиче Дозетова.

Једна од чланица тима је и докторка Јелица Радаковић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације, која каже да су све „пинк даме” под редовном медицинском контролом.

„Иду на контролу код својих примарних лекара, онкохирурга, онколога, а на води смо сви заједно и сви смо исти, тако да не штеде нас много, али наравно у границама наших функционалних могућности и то је нешто што треба да се доживи. Знате, са обале се то другачије види, осећај је потпуно другачији”, поручује Радаковићева.

Зашто је веслање толико важно

Докторка објашњава да се дуже време бави рехабилитацијом онколошких пацијената, као и да је оно што им се препоручује физичка активност.

„Значи, физичка активност се изузетно препоручује. Само је питање која врста физичке активности. Dragon boat веслање је један од спортова који се препоручује овим женама, зато што у овом спорту рука која весла, рука снаге, обично је она рука на страни која није оперисана, изузев код жена које су имале операцију обе дојке, али оне онда веслају наизменично”, додаје Радаковићева.

Истиче да је друга рука, са стране која је оперисана, увек подигнута у ваздуху.

„На тај начин спречава се једна од најчешћих и најпроблематичнијих компликација после операције карцинома дојке, а то је лимфедем. Лимфедем је оток руке на страни где је операција извршена и где су изведене лимфне жлезде и рука отиче. Са обзиром да ова рука стално у подигнутом положају онда се сва та лимфа и крвоток издренира из руке и практично не мора да се користи та спољна компресивна терапија”, истиче Радаковићева.

Поручује и да истраживања у свету показују да 20 минута Dragon boat веслања и 20 минута механичке компресивне терапије дају сличне резултате.

Докторка Радаковић наводи да је суштина да што више жена сазна за овај вид рекреације.

„Зато што када се говори о карциному и генерално о малигним болестима, у прошлости се углавном мислило на све нешто ружно, лоше. На то да тај квалитет живота никада после неће бити исти. Али то није тако, у свету одавно није тако. Ево сада се и код нас те границе померају. Пацијенти који заврше лечење, ако причамо о женама које су оперисале карцином дојке, и које добију одобрење од својих лекара да могу да наставе живот даље – оне могу да се баве многим активностима и да се баве рекреативним активностима, што се предоминантно саветује и у рехабилитацији”, објашњава Радаковићева.

Треће полувреме – дружење на тераси клуба

Весна Дозет каже да јој је подршка у првим тренуцима била веома значајна.

„Оно што је мени јако битно као позитивно искуство, рекла сам да имамо око 25 жена које су оперисане и када дођете тамо и када видите да има жена које су оперисане пре годину дана, пре пет година, пре петнаест година, то ми јако даје неки оптимизам – када могу оне, зашто не бих могла и ја”, додаје Дозетова.

Напомиње да после тренинга имају и такозвано треће полувреме, односно дружење у клубу.

„То је дружење у нашем клубу, на тераси, на Ади. Причамо, шалимо се, размењујемо искуства, дружимо се, наравно и путујемо заједно”, рекла је Дозетова и навела путовање у Равену где су учествовале у финалној трци „пинк дама”.

Весна каже да када вам се деси карцином дојке, онда се преиспитате и направите неке приоритете у животу – шта ми је важно, а шта ми није важно.

„И просто видите када сте на ивици тамо или овамо, па сте ипак прешли тамо, е то онда треба квалитетно искористити што и чинимо”, додаје Дозетова.

Апел – идите на превентивне прегледе

Јелица Радаковић каже да као докторка, али и „пинк дама”, апелује на жене да обавезно раде скрининг прегледе.

„Зато што је мени тумор откривен управо на једном од годишњих скрининга прегледа на време. Операција је извршена у року од месец дана, након тога је била хемиотерапија. И после хемиотерапије, око шест месеци после тога, ја сам почела већ да радим. И врло брзо после тога и укључила се и у спортске активности уз консултацију са својим лекарима”, додаје Радаковићева.

И Весна Дозет поручује да је превентивни преглед најбитнији.

„Да иду обавезно на те превентивне прегледе, на скрининге, на мамографије, све што им лекар препоручује. Ја сам такође своју промену открила на једном редовном систематском прегледу и јако је важно да што је тумор пре откривен, то је лечење брже и једноставније”, истиче Дозетова.

Истиче да је имала среће да је врло брзо оперисана после откривања тумора.

„Захвална сам докторки која ми је саопштила дијагнозу, то је радиолог, и мислим да треба то да се понови, да то све жене треба да чују – то није болест, то је појава. Ви то оперишете и после операције ви сте здрава жена, настављате нормално са својим редовним активностима. Итекако живота има и после, јако лепих тренутака и јако лепих догађаја у којима учествујете”, поручује Дозетова.

Наводи и да су честа размишљања жена након лечења шта се сме, а шта не сме.

„Када ја питам мог хирурга, код којег идем на редовне контроле, да ли ја смем, ја још не завршим реченицу, а он каже смете, ви смете све, ви сте за мене здрава жена”, закључила је Дозетова.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво