Читај ми!

Како су Арманијеве торбе и каишеве правили ескплоатисани кинески радници

Суд у Милану је ставио "Giorgio Armani Operation" spa (акционарско друштво), под посебну управу на годину дана због оптужбе да су експлоатисали кинеску радну снагу која је производила робу за њих у илегалним фабрикама, без контроле услова производног циклуса.

Giorgio Armani spa је на оптужбе одговорило да су увек вршили провере, и да ће компанија сарађивати са надлежним органима. Одељење за превентивне мере суда у Милану одредило је судску управу за компанију која се бави дизајном и производњом одеће и аксесоара италијанског модног гиганта.

Kомпанија је оптужена да није вршила обавезне контроле и провере у вези са експлоатацијом радне снаге, као и да није спроводила мере провере реалних услова рада омогућивши на тај начин вршење незаконитог облика регрутовања и организовања радне снаге преко посредника који ангажују, и у име предузетника узимају мито и раднике на дан ван уобичајених, легалних канала за запошљавање и без поштовања уговорених стопа на минималне зараде.

Kарабињери објашњавају да је модна кућа Armani, путем уговора о набавци, поверавала, преко интерне компаније основане ad hoc, за дизајн и производњу колеција моде и аксесоара, Armani Operations spa, целокупну производњу једног дела колекције торби и аксесоара 2024. трећим компанијама.

Међутим, компанија која је добављач само номинално поседује адекватне производне капацитете те је компетитивна на тржишту само тако што ће се ослонити на кинеске фабрике смањивши трошкове производње уз експолатацију радне снаге на илегалан начин.

Тај систем омогућава максимизацију профита подстичући кинеске фабрике, које су заправо те које заиста производе робу, да смање трошкове рада без доприноса, осигурања и директних пореза, прибегавајући раду на црно, непоштовању правила о безбедности и здрављу радника на радном месту као и непоштовању националних колективних уговора о раду који регулишу зараде, радно време, паузе и рад током празника.

Од децембра 2023. карабињери су спроводили истраге о методама производње, паковања и маркетинга одевних предмета високе моде у Италији провером компанија којима је поверено снабдевање, као и неовлашћених фабрика којима управљају искључиво Kинези из околине Милана и Бергама.

Проверене су четири фабрике које су дефинисане као нерегуларне у којима је идентификовано 29 радника од којих је 12 запослено на црно док је девет особа нелегално боравило у Италији. У фабрикама у којима се заиста обављала неауторизована производња, утврђено је да су радници радили у условима потпуне експлоатације тј. да су били плаћени испод минималне зараде, радили су прековремено и у нездравој радној средини која је дефинисана као потпуно несигурно радно место без здравствене контроле.

Ти радници су и живели у ужасним условима, у бесправно изграђеним спаваонама које нису испуњавале санитарно хигијенске услове које су карабињери дефинисали - испод етичког минимума.

Под истрагом су четири власника кинеских компанија и девет особа које немају дозволу боравка, а компанијама су изречене казне од преко 80.000 евра као и административне санкције од 65.000, док четири компаније морају да обуставе рад.

Судије из Милана су написале да се не ради о спорадичним епизодама већ о генерализованом систему који се тиче различитих производа попут ташни и каишева, те да се то ради још од 2017. године, а да је последња провера показала да марка Армани реализује своје производе у кинеским нелегалним фабрикама на тлу Италије.

Из Giorgio Armani spa одговарају да су одувек користили све мере контроле производње.

„Наша компанија је одувеk преузимала све мере контроле и превенције не би ли избегла злоупотребу било kоје врсте у ланцу производње", пише у саопштењу којим је Giorgio Armani spa коментарисала одлуку суда у Милану, додајући да ће „сарађивати са органима реда уз максималну транспарентност, не би ли појаснили своју позицију у читавој ситуацији".

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се