Читај ми!

Пензија није баук – како се ментално и емоционално припремити за нове почетке

Одлазак у пензију је значајан догађај и нова фаза на коју се треба навићи. Када одете у пензију, имаћете довољно времена да се усредсредите на себе и драге људе, да испуните неке од својих жеља, и коначно кренете са хобијем или активностима, на шта сте можда дуго чекали... Ипак, неки људи не радују се одласку у пензију.

Пензија није баук – како се ментално и емоционално припремити за нове почетке Пензија није баук – како се ментално и емоционално припремити за нове почетке

Иако одлазак у пензију може бити награда за године напорног рада, такође може изазвати стрес, анксиозност и депресију. Према истраживањима, неки људи осећају да су се одрекли дела себе, иако је одлазак у пензију један од неминовних догађаја.

Шта су пензионерска депресија и стрес?

Многи од нас проводе године замишљајући своју идеалну пензију, и како путују светом, проводе више времена са породицом и пријатељима, баве се хобијима као што су сликање, баштованство, кување, пецање, уживање у слободи.

Али иако смо склони да много размишљамо о планирању финансијских аспеката пензионисања, често занемарујемо психолошки утицај одласка с посла.

У почетку, пензија прија као бежање од свакодневних обавеза, путовања на посао, тешког шефа и може да изгледа као велико олакшање. Међутим, многи пензионери сматрају да након неколико месеци боравка на „сталном одмору” нису задовољни. Губи се осећај идентитета.

Истина је да, без обзира на то колико сте се томе радовали, повлачење са посла је велика животна промена која може донети стрес и депресију, као и користи. У ствари, неке студије повезују пензионисање са лошијим здрављем. Једна студија која је у току показала је да пензионери, посебно они у првој години пензије, имају око 40 посто веће шансе да доживе срчани или мождани удар од оних који настављају да раде.

Лекари саветују своје пацијенте, будуће пензионере, да се психички и емоционално припреме да у пензији уживају.

Посетите места на којима нисте били

Када сте у пензији, имате времена за многе ствари, па и за путовања. Више не морате да уклапате годишњи одмор са колегама на послу, већ на пут можете када желите.

Када одете у пензију, размислите да ли ће вам путовање пријати. Неке дестинације могу захтевати да пешачите, што може бити претешко за вас.

Старите у друштву – одлазак у дом за пензионере

Место на коме ћете се дружити са другим пензионерима, а имаћете и редовне оброке и бригу која вам је потребна. Дом је одлична опција ако не можете или не желите да остарите сами.

Без обзира на то да ли је до ваше пензије остало неколико година или сте већ пензионисани, остаје добро финансијско планирање, разумевање ваших избора и доношење одлука.

Важно је направити и неки план јер он може да промени начин размишљања о прихватању пензије, јер то је и радостан део живота.

Изазов није лак, али је користан. Што пре прихватите да је то следеће поглавље вашег живота може вам помоћи да се боље припремите.

Припремите се финансијски

Неки људи не желе да се пензионишу јер су забринути због својих финансијских потреба. Да бисте се помирили са одласком у пензију, требало би да се припремите и финансијски. Важна је процена колико новца је потребно за живот у пензији, за стан, храну, лекове, рачуне.

Пронађите нови хоби

Хоби углавном људима доноси радост и узима пажњу. Важно је бити реалан у избору хобија, који треба бирати према свом афинитету. Препорука лекара је да се хоби нађе још пре одласка у пензију.

Нови пријатељи у вашем животу

Када одете у пензију, имаћете мањи круг пријатеља, јер људи који и даље раде имају мање времена него ви. Препорука је да потражите људе који имају слично организован живот и животни стил.

Усвајање нових рутина

Ако сте тип који воли да следи рутину, мораћете да успоставите нову пре него што одете у пензију. Радити нешто помаже вам да останете продуктивни и стимулише тело и мозак, одржавајући вас здравим и активним. 

Изазови пензионисања

Без обзира на ваше околности, завршетак радног века мења ствари – неке набоље, друге на неочекиване или чак тешке начине.

Ако вас је посао физички исцрпљивао, одлазак у пензију може изгледати као да сте скинули велики терет. Али ако сте уживали у свом послу и изградили друштвени живот око каријере, одлазак у пензију свакако је стрес, али не и непобедива препрека за удобан и квалитетан наставак живота.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво