Зашто је важно да се посветимо себи

Почетак године је време када сами себе подсећамо на циљеве зацртане у години иза нас, тражећи савете како да их испунимо, применимо и постанемо најбоља верзија себе.

Са свих страна често се чује како треба да будемо квалитетнији родитељ, партнер и колега, да радимо на себи, прекинемо токсичне односе, освестимо узроке проблема које мислимо да имамо… дугачак је списак шта све треба урадити да бисмо били бољи и да би нам било боље.

Слушамо и о томе колико је важно да на путу ка остварењу било ког циља посветимо време себи, али то је савет који ће многи одложити за нека „лакша“ времена – када деца порасту или бар до следећег унапређења. Међутим, овај савет је у принципу заиста значајан и морамо освестити да је од изузетне важности да га применимо и у пракси те у наставку прочитајте зашто је важно и пожељно да поставите себе на прво место и које су последице занемаривања сопствених потреба.

Шта стварно значи бити добар према себи?

У данашњем брзом темпу живота брига о себи се третира као луксуз резервисан за оне који имају доста слободног времена. Међутим, он далеко превазилази угађање себи и много је више од миришљавих купки, масажа и медитације. Ради се о неговању најважнијег односа који ћете у животу имати – оног са самим собом.

Пре него што преиспитате односе са другима који вам црпе енергију, запитајте се какви сте према себи. Да ли вам се понекад дешава да заборавите да једете? Да ли сте бољи према другима него према себи? Да ли осећате кривицу када нисте продуктивни?

Уколико се проналазите у оваквом понашању, могуће је да сте научени да прихватате себе кроз постигнућа и то колико сте добри према другима. Последица је да не увиђате своје потребе, већ посматрате себе кроз туђа очекивања јурећи од једне до друге улоге „на аутопилоту“.

Не дозволите да „прегорите“

Суштина је у томе да тешко можемо квалитетно испунити било коју животну улогу уколико занемаримо сопствене потребе. Део бриге и љубави према другима је да прво волимо себе, а то значи да бригу о себи стављамо на прво место. Време посвећено себи и јасно постављене границе помоћи ће нам да се лакше носимо са свакодневним обавезама и спречити ситуацију да под теретом обавеза „прегоримо“.

Ево неколико савета како да бринете о свом „унутрашњем детету“:

Запитајте се како сте: Да ли бисте дозволили да вам дете буде гладно или му свесно ускратили сан? Сигурно не и зато не радите то себи. Ослушкујте тело и ум како бисте задовољили елементарне потребе за сном, храном и позитивним окружењем.

Поставите границе: Ово је један од најважнијих начина бриге о себи, а састоји се у томе да јасно предочимо другима своја очекивања и инсистирамо на доследном придржавању. На пример, нема позива телефоном после 22 часа, не обазирите се на савете које нисте ни тражили, нема новчаних позајмица и сл. Ту спада и чувено „не“ које није увек лако изговорити, али је веома важно када вам је потребно време за себе или када вас нешто исцрпљује.

Не будите „бели витезови“: У психологији се синдром белог витеза односи на особе који имају сталну потребу да „поправљају“ друге људе, нарочито у партнерским односима. Трошење времена и енергије за помагање другима често води „спаситеље“ у бурноут.

Одмор је ОК: Важно је да прихватите да не морате стално бити продуктивни. Дозволите себи одмор без осећања кривице. Одвојите сваког дана тренутак за размишљање, пуњење батерија и активности које доносе радост и испуњење – добру књигу, серију, топлу купку, масажу или шољицу кафе коју ћете попити у потпуном миру.

Такође, начин на који се понашате према себи често утиче на то како ће се други односити према вама. Када дате приоритет бризи о себи и посветите време свом благостању, ви шаљете поруку људима око себе да су ваше потребе валидне и да заслужују пажњу, што је добар темељ за изградњу квалитетних односа.

Поред свега, будите свесни да када доследно дајете приоритет својим потребама и учествујете у активностима које су у складу са вашим вредностима јачате и сопствено самопоуздање, а знамо колико је оно важно за остваривање циљева. Зато, не стављајте себе на „холд“ – нађите времена и посветите се себи!

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво