Како се борити против зимског блуза променом исхране

Увођење више витамина Д, магнезијума и триптофана у ваше оброке може побољшати сезонски афективни поремећај.

Како се борити против зимског блуза променом исхране Како се борити против зимског блуза променом исхране

Шта је заједничко за Адел и Мајли Сајрус? Обе пате од САП-а, што је акронима за сезонски афективни поремећај, облика депресије, изазване мрачнијим зимским данима. Погађа велики број људи, а симптоми укључују раздражљивост, анксиозност, летаргију, недостатак концентрације, преједање, друштвену изолацију и проблеме са спавањем.

Ако осећате да вас хвата зимски блуз, исхрана може бити одлична прва линија одбране. Ево три начина да побољшате своју исхрану како бисте се одбранили од САП-а.

Печурке богате витамином Д

Неки докази указују на корелацију између ниског нивоа витамина Д и овог сезонског афективног поремећаја. Ово има смисла с обзиром на то да се витамин Д углавном производи у нашој кожи када је изложен сунцу, тако да већина не добија довољну количину. Зато лекари углавном препоручује да сви одрасли узимају суплемент витамина Д у јесен и зиму.

Витамин Д је такође присутан у неколико намирница, као што су масна риба (која такође садржи омега-три масне киселине које су неопходне за целокупно здравље мозга), печурке и јаја. Дакле, дајте себи додатни подстицај тако што ћете за доручак направити омлет од димљене скуше, печурака и спанаћа.

Пржите неколико сецканих печурака у великом тигању неколико минута, додајте шаку листова спанаћа, а када спласну убаците шаку димљене скуше и прелијте са два умућена јаја. Зачините и кувајте два минута с једне стране, па окретните и другу страну.

Ужина богата магнезијумом

Магнезијум је познат као хранљива материја да се осећамо добро, то је кључна улога коју игра у регулисању нашег расположења, помаже нам да се опустимо и такође помаже у спавању. Истраживања су показала да је недостатак магнезијума повезан са депресијом, и иако није било истраживања о вези између нивоа магнезијума и САП-а, с обзиром да је ово облик сезонске депресије, онда има смисла укључити пуно магнезијума у нашу исхрану. у ово доба године.

Најбољи извори магнезијума су семенке бундеве, чиа семенке, смеђи пиринач, спанаћ, бадеми, индијски орашчићи, црни пасуљ, соја, путер од кикирикија, банане, авокадо и црна чоколада (преко 85 процената чврсте супстанце какаоа). Одлична ужина богата магнезијумом је тостирани хлеб од целог зрна, намазан квалитетним путером од орашастих плодова (само млевени ораси – без додавања уља или шећера), бананом исеченом на колутиће, а затим поспите семенкама бундеве и чие . Биће још укусније ако мало поспете цимета.

Једите више ћуретине и јаја

Триптофан можда звучи компликовано, али то је, у ствари, аминокиселина коју тело синтетише у серотонин, хормон среће. Серотонин је хемијски гласник који помаже у побољшању нашег расположења и начина спавања. Стога је разумљиво да је производња серотонина важан део комплета алата за борбу против САП-а.

Намирнице које садрже триптофан укључују немасну пилетину и ћуретину, говедину, свињетину, тофу, лососа, соју, семенке бундеве, сир, млеко и јаја. Али постоји квака. Да бисте синтетизовали серотонин у мозгу из триптофана у крви, морате да једете ову храну заједно са сложеним угљеним хидратима који помажу да се триптофан прође кроз крвно-мождану баријеру. Пиринач, овас или хлеб од целог зрна су одличан избор.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије