Читај ми!

Захваљујући Ивановићима, на зидовима Хиландара ће заблистати мозаик Ваведења

По икони из ризице Хиландара, уметничка породица Ивановић из Параћина, ради мозаик који ће красити манастир на Светој Гори. Уметник Зоран Ивановић већ је урадио мозаик са ликом Светог краља Стефана Милутина, који је пре две године освештан на Хиландару.

На мозаику који ће украшавати улаз у Хиландар је сцена Ваведења пресвете Богородице. Прецизне руке, озбиљно техничко знање и вера у оно што раде красе Ивановиће који слажу мозаик са више од пола милиона природних каменчића, стакла и пасте.

Ивановићи раде старом инверзном техником па се коначна слика види тек када је мозаик потпуно готов.Тако је урађен и мозаик краља Милутина који су већ даривали Хиландару.

„Божја промисао нека или искушавање нас самих колико смо вредни, колико смо завредили да радимо овако нешто. Цео тај пут је у ствари био један велики тест“, сматра Темјан Ивановић.

Мозаик величине око пет квадрата, како кажу, велики је тест за породицу у којој се преплићу уметност, духовност и снага заједништва па овај рад сматрају и својеврсном наградом.

„Желим да будем онако што скромнија у свему томе, а опет некако срце увек заигра када видим да сваки тај каменчић и сваки мој труд, све се то на крају преточи у једну лепу причу“, каже Василиса Ивановић.

Отац породице у којој су сви уметници до сада је 15 пута учествовао на Париском салону, чувеној европској изложби која окупља најпознатије сликаре света. Kао потомак лозе Немањића част му је, каже, што ће својим делом украсити и зидове Хиландара.

„Ретка прилика да можете да укрочите преко прага преко којег су кораци Светог Саве пролазили у један такав свет из ког је настала цела наша државност ове наше лепе Србије, и та привилегија да нешто у том свету својим чињењем и својим умећем оставите за будуће кораке“, наглашава Зоран Ивановић.

И као што у мозаику сваки каменчић има своје место и употпуњује коначну слику тако и у породици Ивановић слога, заједништво и вера чине да до лета импозантни мозаик са сценом Ваведења заблиста пуним сјајем и на зидовима Хиландара.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво