Читај ми!

Зашто је подкаст све популарнији формат

У ужурбаном времену у којем је, кажу истраживања, пажњу човека испред екрана могуће задржати свега три до седам секунди, за медијске ствараоце је важно осмислити садржаје који ће то време продужити. Што више слике, боја, брзине. А онда нешто потпуно супротно свему што основни медиј пружа – појавио се подкаст.

Иако постоје више од две деценије, подкасти код нас постају све популарнији последњих неколико година. Истраживања казују да су телевизија, радио и штампа и даље најпраћенији медији, али и да проценат пратилаца подкаста расте.

„Подкаст не можемо да одвојимо од настанка интернета и уопште комуникације на интернету које је, како би један теоретичар, Кастас се зове, рекао – масовна самокомуникација. Значи, то је комуникација која има елементе и интерперсоналне и масовне комуникације”, рекао је проф. др Далибор Петровић, социолог.

Време је постало драгоцено, а формат који можете слушати онда када вама одговара и у време док паралелно радите нешто друго, показао се као пун погодак.

„Временом се открила нека врста потенцијала и потребе људи да слушају садржаје јер то су генерације које су мулктитаскери. И онда у комбинацији тих елемената, с једне стране мрежа која је на неки лични начин долазила до свакога, с друге стране мултитаскинга као карактеристике нових генерација, технолошких уређаја који су, наравно, сви су имали некакве слушалице од тамо 2000. на овамо. Све то заједно је заправо направило плодно тле за развоје једне нове медијске форме”, додао је проф. Петровић.

Упркос форми која на око делује незанимљиво, непосредна атмосфера и, можда оно најважније - занимљиви саговорници који нису ограничени временом, привукли су пратиоце.

„Подкаст је заправо одличан доказ да оне приче о томе да сад млади имају пажњу златне рибице која траје неколико секунди, а онда се појави форма где је наизглед, сви су предуслови да то буде досадно и непопуларно. Ја мислим да је у првом реду то једна врста перцепције аутентичности тог садржаја које тамо добијете и сама та атмосфера.

Све то заједно даје један осећај аутентичности, искрености и поверења. Ми заправо живимо у доба када је поверење на измаку и заправо мало ко верује мало коме, поготово када је реч о институцијама и поготово када је реч о великим медијима.

Ми живимо у доба, како се то каже, пост истине, у времену када је све подложно различитим тумачењима и онда те неформалне форме преношења таквих информација, као што је подкаст, постају све важније и све присутније", закључује професор Петровић.

Подкаст је релативно јефтино и лако направити, слушање и гледање није компликовано и бесплатно је. Потребно је само одабрати оне који су занимљиви, али и професионално истинити.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара