Читај ми!

Куца, маца или зека као новогодишњи поклон – дебело размислите пре него што животињу „спакујете у машницу"

Неретко родитељи покажу слабост према деци, и на њихово инсистирање, купе пса, мачку или зеца за новогодишњи поклон. Стручњаци упозоравају да животиња ипак није увек адекватан дар, без обзира на повод.

Онај ко планира да као новогодишњи поклон купи животињу, мора пре тога озбиљно да размисли.

„То је најчешћа грешка око новогодишњих празника, када је Дан заљубљених, када је некоме рођендан... Ми тада кренемо импулсивно, пошто нам се допадају слатке куце и маце, у неке машнице упаковане. Оне нам се допадну, одреагујемо емотивно и желимо да их имамо као неки поклончић. Међутим, не размишљамо да то није ствар, коју, кад купите, после можете да одложите“, рекао је Александар Гаврић из организације Animal Rescue.

Поставља и питање о томе, шта се дешава у случају да прималац таквог поклона нема времена за животињу

„Животиња тражи време, енергију, пажњу, емоцију, на крају крајева и новац. Морате да их лечите, храните, водите са собом, ако идете на одмор. То захтева посебан третмна, смештај где ће да их приме...“, рекао је Гаврић и нагласио да неки људи, тек када добију животињу, схвате који су то проблеми који могу да се десе и са којима се треба суочити.

Из наведених разлога, како каже, у периоду празника, организације за бригу о животињама их не дају на удомљавање. Важно је, наглашава, да се зато људи „ставе на размишљање“ о љубимцу на дуге стазе. То су и теме кампања које воде организације за које гост Јутарњег програма РТС-а каже да почињу да дају ефекта.

Проба као добар превентивни метод

Гаврић предлаже људима који желе да чувају животиње најпре обаве пробу, тако што би узели на кратко мачку или пса од пријатеља или рођака, и прво провели мало времена са њима како би схватили да љубимац има потребе и да није играчка. Позива све заинтересоване и у организацију Animal Rescue, где такође могу да проведу извесно време са мачкама, које такође, после извесног времена и реалног доношења одлуке о чувању, могу да удоме.

„То је живо биће које има осећања као и ми, које тражи све оно што тражимо и ми, које осећа и љубав и пажњу, и срећу и радост и тугу и све, само што не могу то да кажу“, истакао је Гаврић.

У току су кампање заштите животиња од пиротехничих средстава (петарде су посебно ометајући фатор животињама и не само њима, већ и људима) и „Љубимац није играчка“ уз поруку:„Удоми, немој да купујеш“.

Посебно се осврнуо на патуљасте куниће који су као љубимци у последње време посебно популарни али се држе у малим кавезима и тешко се дресирају. Неретко људи, куниће остављају у парковима када схвате да нису у стању да их адекватно чувају, што је посебно проблем у летњим данима током годишњих одмора.

Гаврић је поручио да „одговорно власништво почиње пре него што се постане власник животиње“. Нагласио је да се свакако препоручује чување живоиње, између осталог и због, како каже, позитивног утицаја на децу у породици, али уз препоруку да се то чини на озбиљан и промишљен начин.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије