Читај ми!

Скоро пола милиона људи у свету има више од 100 година – најдуговечнији биће Шпанци

Највише стогодишњака живи у САД, Јапану и Кини. Како показују истраживања о очекиваном трајању живота у наредним деценијама, на првом месту по броју дуговечних људи биће Шпанија.

Зашто ће Шпанци "газити други век" чешће од "источњака" објашњавају три веома битне ствари – медитеранска исхрана, стабилан породични живот и бесплатан систем здравствене заштите.

Шта се још наводи у истраживањима о очекиваном трајању живота људи у свету и како се котира Србија објаснила је Данице Шантић, демограф, доцент на Географском факултету у Београду.

Раније смо говорили да је 20. век, век становништва и век градова. Тако је 21. век старих и век миграција. Старење је процес који је незаустављив, то је цивилизацијска тековина. Човек, од када је света и века, жели да живи што дуже и здравије“, истакла је Даница Шантић.

Истиче да је Јапан стара нација и сви демографски токови и сви сценарији се дешавају прво у Јапану. У свету постоје четири плаве зоне. Острво Окинава у Јапану, Сардинија у Италији, острво Икарија у Грчкој и провинција у Костарики. То су плаве зоне где научници врше истраживања због чега у овим областима људи живе дуже. Сматра се да су то исхрана, живот без стреса и здраво и активно старење.

Србија је стара нација, а то је врло охрабрујуће, просечна старост је 43 године. Већина становништва живи у Београду, а жене дуже живе и три пута их је више у односу на мушку популацију. Београд је лидер у свему. Има виши квалитет живота“, наводи Шантићева.

Жене свуда у свету живе дуже – у Србији је просек 78  година за жене и 73 за мушкарце.

Африка има најкраће очекивано трајање живота, око 50 година. Просек за свет је 64, а за Јапан преко 80 година.

Климатски фактори су важни за дуговечност. Становници Сардиније живе без стреса, Шпанци имају сијесту за предах, добру климу, мање стреса.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара