Читај ми!

Плаве зоне света у којима живе стогодишњаци по својим рецептима и правилима

Познато је да генетика делимично одређује животни век и осетљивост на разне хроничне болести. Не треба заборавити ни начин живота, који, како наука тврди, више утиче него што мислимо.

Плаве зоне света у којима живе стогодишњаци по својим рецептима и  правилима Плаве зоне света у којима живе стогодишњаци по својим рецептима и правилима

На свету постоје места или локације на којима су људи дуговечнији.

Та места називају се плавим зонама”, а појам се односи на географске регије у којима живе најстаријих људи на свету. Та места описао је Дан Бетнер у својој књизи „Плава зона“ наводећи Икарију у Грчкој, Сардинију у Италији, Окинаву у Јапану, Ницоуу у Костарики, Лома Линду у Калифорнији...

Острво Икарија, Грчка

Мало острво у Егејском мору које крије тајне становника који живе осам година дуже од Американаца, имају упола мању стопу срчаних болести и готово да нису дементни.

Данас Икаријанци скоро да немају деменцију и хроничне болести које муче Американце; сваки трећи доживи 90 година.

Становници тог острва уживају у црном вину, спором темпу живота, сат и не користе када до касно у ноћ играју домине.

Становници Икарије, иначе православни хришћани, строго поштују дане поста током целе године.

Лома Линда, САД

Источно од Лос Анђелеса живи заједница адвентиста окренута вери, лекцијама из живота и нераскидивом пријатељству.

Заједница броји око 9.000 житеља у „плавој зони“ Лома Линде.

Истраживачи сматрају да чланови заједнице своју дуговечност дугују вегетаријанском начину исхране и редовној физичкој активности. Становници Лома Линде живе чак деценију дуже од просека дужине живота у Америци. Иначе, становници ове заједнице не пуше и не пију алкохол.

Сардинија, Италија

Медитеранско острво на коме живи највише стогодишњака мушке популације. По статистикама, на острву је скоро десет пута више стогодишњака по глави становника него у САД.

Становници овог острва су и културно изоловани, поштују традицију и здрав начин живота. Лове, пецају и беру храну коју једу, а током свог живота остају блиски са пријатељима и породицом.

Окинава, Јапан

Острво Јужног Пацифика на коме живе најдуговечније жене на свету. У својој исхрани користе само три намирнице.

Острва на јужном крају Јапана су историјски позната по дуговечности, некада су се звала „земља бесмртника“. Становници Окинаве ређе оболевају од рака, срчаних болести и деменције од Американаца, а жене тамо живе дуже од других припадница лепшег пола на планети.

Можда је њихова највећа тајна снажна посвећеност пријатељима и породици.

Никоја, Костарика

Острво на обали Пацифика са шареним кућама, егзотичним воћем и становницима који живе у просеку 90 година.

Острвљани су посвећени породици, воде активан живот са много смеха и радости. Скоро сви имају „план како да живе“, који подстиче оптимизам.

Људи који живе у „плавим зонама“ углавном конзумирају храну биљног порекла, око 95 одсто. Месо се једе можда пет пута месечно, а у исхрани су заступљени и орашасти плодови и житарице. Воле и рибу, која је богата омега-3 мастима важним за здравље срца и мозга. Конзумација рибе повезана је са споријим старењем мозга и смањењем срчаних болести.

Студије које су рађене на острву Окинави шездесетих година прошлог века утврдиле су да су острвљани имали мање калорија, што утиче на дуговечност. Иначе, становници Окинаве и данас престају да једу када су скоро сити, јер тако спречавају преједање и гојазност.

Неретко смањују унос калорија, а повремено гладовање је корисно за здравље.

Једна од студија која је рађена на острву за дане великог поста, забележила је да се у том периоду смањује холестерол у крви, индекс телесне масе (БМИ), крвни притисак и друге хроничне болести.

Треба истаћи да је скоро у свим „плавим зонама“ унос алкохола умерен.

Црвено вино сматра се најбољом врстом алкохолног пића јер садржи бројне оксидансе из грожђа. Чаша вина дневно је здрава.

Физичка активност заступљена је кроз вртларство, шетњу и друге свакодневне послове.

уторак, 11. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије