Читај ми!

На листи најскупљих градова на свету 2023. Сингапуру на првом месту се придружио Цирих

У годишњем истраживању трошкова живота Економист интелиџенс јунит (ЕИУ) упоређује цене више од 200 роба и услуга у 173 велика града. Ове године цене у свету су порасле у просеку за 7,4 одсто, упркос ублажавању поремећаја у ланцу снабдевања и растућих каматних стопа.

Према годишњем светском индексу трошкова живота који објављује Економист интелиџенс јунит (Economist Intelligence Unit) најбрже су расле цене намирница.

Иако је ове године скок цена нешто нижи од 8,1 одсто у истом истраживању забележеном 2022. године, бројке су и даље знатно веће од „историјских трендова“.

Али има добрих вести. Цене комуналних услуга, категорија са најбржим растом у истраживању за 2022. годину, овог пута су показале најмању инфлацију.

Успоравање инфлације у 2024.

Повећање цена успорило је највише због смањења проблема у ланцу снабдевања откако је Кина укинула ограничења везана за ковид 19 крајем 2022.

Међутим, цене прехрамбених производа настављају да расту јер трговци на мало пребацују увећане трошкове на потрошаче.

„Очекујемо да ће инфлација наставити да успорава 2024. године, пошто заостали утицај раста каматних стопа почиње да утиче на економску активност, а заузврат и на потражњу потрошача“, наводи Упасана Дут, шеф одељења за светске трошкове живота у ЕИУ-у.

Дутова упозорава и на повећан ризик од оружаних сукоба и екстремних временских прилика.

„Даља ескалација рата између Израела и Хамаса повећала би цене енергената, док би утицај Ел Ниња, већи од очекиваног, додатно повећао цене хране“, додала је она.

Неизбежно повећање трошкова живота значило је да су многи градови постали скупљи за живот – али неки су погођени теже од других.

Најскупљи градови

Град-држава Сингапур и швајцарски Цирих проглашени су за најскупље градове на свету.

Успон Цириха, који је скочио са шестог места на прошлогодишњој листи, приписан је снази швајцарског франка уз високе цене намирница, кућних потрепштина и трошкова рекреације. Забележено је и поскупљење транспортних услуга и одеће у Сингапуру.

Мада је Њујорк прошле године делио прво место са Сингапуром, популарна америчка дестинација, где су цене порасле за 1,9 одсто према студији, пала је на треће место, изједначивши се са Женевом.

Хонг Конг, друга азијска дестинација у првих 10, био је пети, док је Лос Анђелес био на шестом месту, а Париз је проглашен за седми најскупљи град на свету.

Израелски Тел Авив дели осмо место са данским Копенхагеном. Међутим, вреди напоменути да је истраживање спроведено пре октобарског избијања сукоба у Израелу.

Коначно, Сан Франциско, један од три америчка града у првих 10, дошао је на 10. место.

Победници и губитници

Даље на листи, руски градови Москва и Санкт Петербург забележили су неке од најзначајнијих падова, пали су за 105 места на 142. и за 74 на 147. место на овогодишњој ранг листи. Вредност рубље је значајно опала од инвазије Русије на Украјину у фебруару 2022.

У истраживању се наводи да су спори опоравак након пандемије и „пригушена потражња потрошача“ међу факторима који су довели до тога да кинески градови, попут Пекинга, који је прошле године био на 34. месту, падне за неколико места на листи.

Дамаск, Сирија, остаје најјефтинији град на свету. Техеран, Иран и Триполи, Либија, такође су при дну, рангирани на 172. односно 171. месту.

Трошкови комуналних услуга, помоћи у домаћинству и дувана били су највећи у америчким градовима, док су западноевропски градови били једни од најскупљих када су у питању рекреација, превоз и потрепштине за домаћинство.

Према истраживању, намирнице и алкохол били су најскупљи у азијским градовима.

Светски трошкови живота за 2023. испитани су у 173 велика града, а упоређено је више од 400 појединачних цена за 200 производа и услуга. Каракас у Венецуели је изузет јер су цене у овом граду од 2022. порасле за 450 одсто.

субота, 02. март 2024.
15° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво