Читај ми!

Шта је оргазмички јаз и зашто стручњаци сматрају да треба преиспитати дефиницију секса  

Зашто хетеросексуалне жене имају мање оргазама него мушкарци?   

Када је у питању доживљавање оргазма током секса, постоји велики јаз између мушкараца и жена који је тешко игнорисати, анализира Кејтлин Рајли у чланку на Yahoo Life

Према студији из 2017. коју је објавио Аrchives of Sexual Behavior, 95 одсто хетеросексуалних мушкараца обично или увек доживљава оргазам током секса, док је код жена тај проценат знатно мањи, само 65 одсто.

Док истраживачи помињу овај приметан јаз, друге студије сугеришу да то не значи да је тим женама теже да до оргазма дођу - самима им то итекако иде од руке!

Одвојено истраживање на више од 800 студенткиња показало је да 39 одсто њих каже да увек доживи оргазам током мастурбације, док је само 6 одсто рекло да увек доживљава оргазам током секса са партнером. 

У ствари, истраживања сугеришу да жене током секса са мушкарцима не задовољава само пенетративни секс, што значи да многе уопште не доживљавају оргазам са својим партнерима. 

Зашто се јавља јаз у оргазму? 

 Лори Минц, сексуална психолошкиња и ауторка књиге "Постати клиторално писмен: зашто је једнакост оргазма битна и како је постићи", проучавала је зашто жене ређе доживљавају оргазам током секса.

„Наше културно незнање заснива се на игнорисању и обезвређивању најпоузданијег пута жене до оргазма, а то је стимулација клиториса, и очекивања да ће жене доживети оргазам на исти начин као мушкарци, само пенетрацијом“, каже она.

„Клиторис, а не вагина, је еквивалент пенису. У зависности од врсте студије, можете добити различите бројеве, али у мом истраживању, код 96 одсто жена потребна је стимулација клиториса, сама или у комбинацији са пенетрацијом, да би се доживео оргазам. Само 4 одсто њих доживи оргазам само од пенетрације".

Иако је тачно да жене које имају секс са другим женама чешће доживљавају оргазам, то не значи да је пенис крив за његов недостатак. Минц кривицу пребацује на „ужасно сексуално образовање“, јер се млади људи можда ослањају на порнографију да би научили нешто о задовољству и сексуалној интимности, што може проузроковати нетачне приказе начина на који жене постижу оргазам.

У порнографији жене најчешће тренутно доживљавају оргазам самим чином пенетрације, без икакве предигре, што у реалном животу за већину жена, не само да неће довести до врхунца, него ће резултирати и болом. 

Како наша култура доприноси јазу у оргазму

Изазов је покушати превазићи идеју да је пенетративни секс једина врста секса између мушкарца и жене, пошто се, у културолошком смислу, то обично цени. „Користимо речи секс и полни однос као да је то једно те исто“, каже Минц. „Ако бисмо преценили женски оргазам као што прецењујемо мушки, предигру бисмо назвали сексом, а постигру односом. Женске гениталије називамо вагином, а лингвистички бришемо део себе који нам пружа највеће задовољство, а то је клиторис." 

Постати „клитерално писмен“, односно обраћати пажњу на клиторис, било да се ради о оралном сексу или ручној стимулацији, један је од начина да се помогне да се јаз у оргазму превазиђе, сматра Минц, додајући да је тај јаз највећи у промискуитетној култури, насупрот дугорочнијим везама.

Ипак, без обзира да ли имате секс са дугогодишњим партнером или потпуно новом особом, женама није увек лако да пренесу своје потребе у кревету. Терапеуткиња за секс и односе Деб Лаино, објашњава да су жене дуго биле обесхрабрене да траже оно што желе због стигме према женама које уживају у сексу, које су називане "лаким" и другим погрдним именима због изражавања својих жеља. 

„Жене би требало да истражују своја тела и да се повежу са оним што чини да се сексуално осећају добро. Промена културе сексуалности, тако да није фокусирана само на то да мушкарац буде задовољен, већ на задовољство обе стране, може помоћи женама да траже оно што им је потребно да доживе оргазам, без стида или кривице".

Минц верује да је јаз у оргазму одраз патријархата и сексизма. "То је толико дубоко укорењено у само ткиво наше културе да понекад и не примећујемо.”

Како превазићи јаз

Др Лора Перди из америчке Мреже за онлајн подршку очувању сексуалног здравља, такође наглашава да је комуникација од виталног значаја. Недавна анкета те мреже показала је да 39 одсто људи не разговара са својим партнером о томе како могу боље да постигну оргазам.

Зато препоручује комуникацију пре, током и после секса, како би сви боље уживали у свом сексуалном искуству.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару