Пао на првом испиту из хемије, а сада добио Нобелову награду - за хемију

Професор са Масачусетског института технологије Монџи Бавенди и кодобитник овогодишње Нобелове награде за хемију за помоћ у развоју „квантних тачака“ као студент пао је на свом првом испиту из хемије и рекао да га је то искуство умало „уништило“.

Овај 62-годишњак туниско-француског порекла, који је пре два дана добио Нобелову награду за хемију,  бриљирао је у науци током целе средње школе, без много муке. Али када је стигао на Универзитет Харвард као студент касних седамдесетих, дочекало га је, према сопственом признању, грубо буђење, преноси Сајенс алерт.

„Навикао сам да не морам да учим за испите", рекао је новинарима, додајући да је био заплашен како огромном величином сале тако и строгоћом професора.

„Гледао сам прво питање и нисам могао да га схватим, а исто тако ни друго. На крају сам добио 20 од 100, најнижу оцену у целом разреду. Помислио сам: 'О мој боже, ово је мој крај, шта ја радим овде?'“, рекао је Бавенди.

Иако је волео хемију, како каже, схватио је да није научио вештину припреме за испите, нешто што је почео да исправља. Његова порука младима је једноставна: „Устрајте“ и не дозволите да вас неуспеси униште.

„Лако је могло да ме уништи, моје прво искуство са Ф најнижом оценом у мом разреду до сада“, додао је нобеловац.

Квантне тачке су наночестице које су тако мале да њихова својства, укључујући боју, контролише квантна механика. Иако их није открио, Бавенди је направио револуцију у техникама како би их произвео са прецизношћу и у великим размерама, отварајући пут њиховој данашњој примени.

недеља, 03. март 2024.
8° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво