Тројици научника Нобелова награда за хемију за откриће и синтезу квантних тачака

Шведска краљевска академија наука доделила је Нобелову награду за хемију за 2023. годину Мунгију Бавенди, Лују Брусу и Алексеју Јекимову, за откриће и синтезу квантних тачака.

Након збрке око преурањеног објављивања добитника Нобелове награде за хемију за 2023. годину, потврда о лауреатима стигла је тачно као што је и планирано и најављено – на конференцији за медије која је почела у 11.45 по централноевропском времену.

Добитници престижног признања су Мунги Бавенда, Луј Брус и Алексеј Јекимов, научници који раде у Сједињеним Америчким Државама, за откриће и синтезу квантних тачака.

„Нобелова награда за хемију 2023. награђује откриће и развој квантних тачака, наночестица које су толико мале да њихова величина одређује њихова својства“, наводи се у мејлу Шведске краљевске академије.

Наночестице и квантне тачке се користе у ЛЕД светлима и ТВ екранима, а могу се користити и за вођење хирурга приликом уклањања ткива рака, између осталог, наводи се у саопштењу Академије.

Истраживачи су првенствено користили квантне тачке за стварање обојене светлости. Они верују да у будућности квантне тачке могу допринети флексибилној електроници, минијатурним сензорима, тањим соларним ћелијама и можда шифрованој квантној комуникацији.

Бавенди је професор на Технолошком институту у Масачусетсу, Брус је професор емеритус на Универзитету Колумбија, а Јекимов ради за компанију „Нанокристалс технолоџи“.

Награду стару више од једног века додељује Шведска краљевска академија наука и вредна је 11 милиона шведских круна (990.019 долара).

Награда у области књижевности биће додељена 5. октобра, Нобелова награда за мир 6. октобра, a за економске науке 9. октобра 2023године.

субота, 02. децембар 2023.
6° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке