Сад ћете видети како се (не) вози – у Сингапуру дозвола за поседовање кола кошта више од 100.000 долара

Цена цертификата да поседујете велики породични аутомобил у Сингапуру достигла је рекордних 106.619 долара. Мала азијска држава увела је систем десетогодишњих дозвола на поседовање кола 1990. године као меру за смањивање гужви.

Грађани Сингапура који желе да поседују аутомобил морају да имају дозволу за поседовање да би могли да га купе. Цертификати се продају на аукцијама сваке две недеље, а власти контролишу број дозвола који се издаје.

Са порезима и увозним дажбинама, систем је од Сингапура направио најскупљу државу на свету за куповину аутомобила, пише Би-Би-Си.

Примера ради, нови стандардни „тојота камри хибрид“ кошта око 182.000 долара (250.000 сингапурских долара) када се урачунају трошкови цертификата и порези.

Постоје различите врсте дозвола и то за мање аутомобиле, мотоцикле и комерцијална возила. Цене су нарочито скочиле у периоду постпандемијског опоравка, а од тада из месеца у месец постижу нове рекорде.

Најмања цена за дозволу на последњој аукцији била је 76.000 долара, што је скоро три пута више него 2020. године.

Такозвана „отворена“ категорија, која подразумева да не постоје ограничења на намене за коју ће возило бити коришћено, кошта више од 110.000 долара.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се