Читај ми!

Лекција о сексуалном узнемиравању за девојчице у кинеској школи изазвала бурну дебату

Контроверзна лекција о сексуалном узнемиравању у средњој школи на југу Кине покренула жучну дебату на интернету о окривљавању жртава, при чему су многи критиковали и школу и, како кажу, неадекватан одговор званичника.

Лекција о сексуалном узнемиравању за девојчице у кинеској школи изазвала бурну дебату Лекција о сексуалном узнемиравању за девојчице у кинеској школи изазвала бурну дебату

Средња школа у граду Џаоћингу у провинцији Гуангдонг, прошле године је имала часове посвећене „менталном здрављу” – еквивалент  сексуалном васпитању у Кини, преноси кинески државни медиј, Пиплс дејли.

Али фотографије наставног материјала почеле су да круже друштвеним мрежама тек овог месеца. У наставном материјалу се наводи да жртве сексуалног узнемиравања „трпе сексуално узнемиравање зато што се провокативно облаче и понашају изазовно“. Додаје се и да: „Девојке не би требало да носе провидну или оскудну одећу и треба да избегавају превише слободно понашање.“

Фотографије су изазвале бес и неверицу на друштвеним мрежама, а многи су окривили конзервативне ставове за које сматрају да одражавају дубоко укорењену родну неједнакост у патријархалном друштву.

„Наставник тог разреда је проблематичан“, гласио је један од коментар на кинеској друштвеној платформи Веибо. Други су указали на опасности окривљавања жртава и начине на које су жене често мета без обзира на то шта носе.

Огорчење је навело локалне образовне власти да дају саопштење прошле недеље, потврђујући да се на фотографијама на интернету приказује предавање одржано у школи прошлог априла.

„Предавање је садржало неке непримерене изразе, што је изазвало неразумевање међу (онлајн корисницима)“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је надлежно окружно одељење за образовање „критиковало и додатно обучило релевантно особље“ и наложио школи да преиспита своја предавања и побољша обуку наставника.

Али код многих је и званична изјава такође изазвала реакцију. Већини је засметала формулација изнета у саопштењу да је у питању „неспоразум“, тврдећи да наставни материјали нису били невина грешка, већ одраз стварних, распрострањених веровања широм земље.

Људи на мрежи нису ’погрешно разумели‘“, гласио је један коментар. „Казна је преблага."

Школа се још увек није огласила нити на својој веб-страници или друштвеним мрежама.

Бројни инциденти током година изазвали су сличне контроверзе, посебно у светлу кинеског покрета #MeToo, који је опстао упркос честим застојима због цензуре и сталног гушења феминистичког активизма.

На пример, прошлог новембра младу жену је напао мушкарац у јавном тоалету у Џеђангу, како су пренели државни медији. Након што су критичари на мрежи оптужили жену да је „оскудно обучена“, њена мајка се у изјави за медије питала: „Какве везе има одећа са премлаћивањем? Да ли је то разлог за злочин?"

А 2021. године контроверзни оглас за марамице за скидање шминке – који је приказивао жену коју улицом ноћу прати потенцијални нападач, који ужаснуто бежи након што она скине шминку – повучен је са интернета након жестоке реакције.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије