Читај ми!

Најбоља заштита од нарциса – будите незанимљиви као „сива стена“

Ако у свом животу имате ту особу која вас увлачи у своју бескрајну драму, игре или сукобе, можда постоји одговор. Постаните досадни као „сива стена“.

Најбоља заштита од нарциса – будите незанимљиви као „сива стена“ Најбоља заштита од нарциса – будите незанимљиви као „сива стена“

„Сива стена“ је стратегија за суочавање са нарцисима – онима који зависе од тога да се осећају важним или посебним – и у суштини подразумева веома благу и ненаметљиву реакцију која ће нарциса навести да изгуби интересовање за вас, наводи др Кит Кембел, професор психологије на Универзитету у Џорџији, пише Си-Ен-Ен.

„Не постоји право истраживање о томе, али разговарао сам са много жена које су у вези са нарцисоидним партнерима, и чуо сам од људи у чије мишљење уважавам, да је ова техника прилично ефикасна“, додаје др Кембел. „А то има и теоријско оправдање.“

Нарцисоидност је компликована, али ова стратегија је једноставна, напомиње др Крејг Малкин, професор психологије на Харвардској медицинској школи и лиценцирани психолог са седиштем у Кембриџу у Масачусетсу.

Шта треба да знате о нарцисима и како да се извучете из сукоба са њима.

Шта је нарцис

Сви мисле да им је бивши/а био нарцис – али да ли је заиста? Зависи шта подразумевате под нарцисом, каже професор Малкин.

Попут неуротичности или пријазности, нарцисоидност је особина личности, тако да су сви негде дуж нарцисистичког спектра, чак и ако су на његовом дну, додаје др Малкин.

„Нарцисоидност уопштено значи имати преувеличану слику о самом себи, на неки начин недостатак ближих, емоционално топлих односа са другим људима, а такође и потреба сталног доказивања своје вредности, или барем жеље да им се стално диве или да буду вољени“, објашњава др Кембел.

Углавном, када некога назову нарцисом, то значи да му је та особина истакнутија црта личности него код већине људи.

Да би некога назвали нарцисом, клиничари морају да одреде да ли та особа има скор који га смешта у 10 одсто популације по нивоу нарцисизма. То значи да се један од 10 људи може класификовати на овај начин.

Оно што је много ређе је нарцисоидни поремећај личности, стање у којем ефекти нарцисизма генерално иду много даље од тога да је особа само непријатна када сте у њеном друштву, напомиње др Кембел.

„Клинички, ако то уништи ваш брак, уништава ваше пословне односе, ако ваше претерано самопоуздање на послу доводи до тога да се све распада… онда то постаје поремећај“, додаје психолог.

Ти случајеви су много ређи, око један одсто популације има овај поремећај, додаје др Кембел.

Нарциси се могу поделити у три категорије: отворени, прикривени и друштвени, каже проф. Малкин.

Отворени нарциси су они на које обично прво помислимо: отворено арогантна особа, толико самољубива да све друге сматра горим од себе.
Прикривени нарциси се понашају другачије. Оно што верују да их чини посебним је то колико пате. Најчешће се то манифестује тако што вас терају да слушате њихове муке, а да притом потпуно игноришу вашу забринутост и проблеме, објашњава др Малкин.

У последњу групу спадају друштвени нарциси, који се осећају посебним зато што су свима од највеће помоћи. „То су оне особе које вам стално причају о изузетним стварима које раде у свом суседству“, додаје психолог. „Они желе да схватите како нисте срели брижнију или посвећенију особу од њих.“

Како нарцис може да нас повреди

Тешко је рећи шта тачно чини да неко постане нарцис, али генерално, нарцисоидни људи имају наглашено погрешну слику о себи и користе свој его како би добили подршку, пажњу и дивљење, наводи Дебора Ешвеј, клинички психолог.

Привлачење пажње им је толико важно – а осећање рањивости тако застрашујуће – да ће нарциси најчеште учинити све што је потребно да је добије, наглашава др Малкин. То подразумева читав спектар понашања из различитих категорија нарцисизма, додаје психолог.

Понекад, да би стекли тај осећај важности, нарциси ће бити бесни, претиће, понижавати вас или изигравати жртву, напомиње Дебора Ешвеј.

„Понекад, веома суптилно, временом постану готово депрограмирани због свог самољубља.“

У идеалном случају нико не би желео да буде у вези са нарцисом, али то углавном није тако једноставно. Људи годинама могу да не примете нарцисизам код некога, а када га препознају, можда већ имају децу, раде заједно или имају друге блиске везе због којих је дружење неизбежно, напомиње Ешвејева.

Зато у сукобу, или чак и у обичном дружењу, важно је заштитити свој осећај самопоштовања и независности од нарциса.

Како изгледа стратегија „сиве стене“

Замислите на пример да сте заглавили у разговору на забави, или оставили дете са бившим/ом или разговарате телефоном са напорним родитељем.

Можда ће тражити вашу похвалу, саосећање или ће гневно коментарисати ваше поступке. Уместо да се браните, објашњавате или тражите разраду, своје одговоре држите што је могуће концизнијим и блажим, саветује др Малкин.

„У реду“, „Имаш право на своје мишљење“ и „Наравно“, то су одговори које треба упутити таквој особи, без додатних питања или пружања прилике да будете додатно увучени у разговор, објашњава психолог.

„Пустиће вас, јер какву моћ имају? Нису шармантни, не могу да манипулишу вама, не могу да вас пољуљају“, напомиње др Кембел. „Само гледате своја посла.“

Поједини нарциси ће то протумачити као да нисте довољно добри да са вама наставе комуникацију и продужиће даље. Други, пак у почетку могу бити узнемирени што им не посвећујете пажњу коју траже, каже др Малкин.

Важно је знати са ким имате посла, напомиње Ешвејева. Ако је у питању само обичан „давеж“, стратегија „сива стена“ може бити од велике помоћи. Али ако мислите да би могла да буде и насилна, онда је можда боље потражити стручну помоћ.

Међутим, важно је запамтити да ова стратегија неће утицати на промену понашања нарциса, напомиње др Малкин.

„Не ради се о томе да ће они увидети и освестити своје понашање“, додаје професор. „Ради се о томе да заштитимо себе.“

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара