Читај ми!

Италијанска полиција идентификовала Британца који је оскрнавио Колосеум

Италијанска полиција идентификовала је туристу који је снимљен како у зид римског Колосеума старог две хиљаде година урезује своје и име своје девојке „Иван +Хејли“.

Туристу који кључевима урезује име на зидовима Колосеума у Риму снимио је географ Рајан Луч. Догађај је изазвао шок у целом свету. Током претходне године више туриста из Америке су такође оскрнавили културна добра Италије. 

Уништавање Колосеума, нажалост није ништа ново. Године 2020, ирски туриста је пријављен полицији јер је наводно урезао своје иницијале у зид. Прошлог августа, амерички пар је ухваћен како урезује своје иницијале у Августов лук, споменик поред Колосеума.

Министар културе Ђенаро Санђулијано написао је на Твитеру да су карабињери, војна полиција, „идентификовали особу за коју се претпоставља да је одговорна за нецивилизован и апсурдан чин почињен у Колосеуму. Чин који је увредио све широм света који цене вредност археологије, споменика и историје.“

Његов твит је потврдио да су „Иван и Хејли" имена туристе и његове девојке, која је снимљена како гледа док он урезује њихова имена. У другом твиту, Санђиулиано наговештава да ће случај бити предат судским органима.„Надам се да ће правда кренути својим током, ригорозно примењујући закон“, написао је. „Ако дође до суђења, као тужилац ће се појавити Министарство културе.“

 Ако туриста буде осуђен, могао би да добије новчану казну од најмање 15.000 евра или до пет година затвора.

Полиција је „идентификовала главног осумњиченог кроз традиционалне истраге и фотографско поређење“, навели су из полиције. Карабињери су потврдили да се ради о пару, мушкарцу и жени, који живе у Енглеској

„Треба напоменути да је поступак у фази прелиминарне истраге, тако да се осумњичени мора сматрати невиним до коначне (судске) пресуде.

Санђулијано је у саопштењу додао да је владин закон који би „натерао оне који угрожавају наше наслеђе да одговарају за њега лично“, тренутно на гласању у парламенту.

Предлог закона би сматрао вандале одговорним „укључујући и имовину“. Људи који проузрокују штету „морају да плате", навео је министар културе Италије, Ђенаро Санђулијано.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара