Читај ми!

Електронске цигарете треба изједначити са дуванским производима, сматрају стручњаци

Електронске цигарете често користе већ и основци. Многи мисле да су потпуно безопасне. Продаја ових производа особама млађим од 18 година код нас законом није забрањена и то би, кажу стручњаци, морало да се промени.

Вејп и паф – има их са укусом јагоде, кокоса, ваниле, чоколаде. Неки би помислили да је то нова врста сладоледа. Млади, ипак знају да су то електронске цигарете. Због тога што их све више користе малолетници, требало би их забранити, сматрају многи.

Вејп је електронска цигарета која траје месец дана, док се не истроши. Паф изгледа исто, али је једнократна и штетнија је, кажу стручњаци. Више од 80 одсто тинејџера то зна, показало је недавно истраживање.

Закон не забрањује продају малолетницима јер то нису дувански производи, али, такође, могу да изазову зависност.

„Истраживања показују да је то један од корака да што пре постану пушачи и да пређу на обичне цигарете или да остану на овим. У сваком случају, цигарете изазивају зависност“, наглашава др Снежана Рсовац из Дечје универзитетске клинике у Тиршовој.

Чак и оне које не садрже никотин. Неколико продавница које продају електронске цигарете нису хтели пред камере. Тврде да их малолетницима не продају иако би, по закону, могли.

За децу је ова врста цигарета опасна, а користе их већ од петог разреда. И на интернету могу да их пронађу и наруче онлајн. На тржишту су се појавиле 2004, као производ који је здравији од обичних цигарета. Да ли је то заиста тако? Сада су шареније, са више укуса и облика, па су примамљивије. Проблем је то што електронске цигарете нису дувански производ и за њих не важе исти закони као за остале дуванске производе.

Све електронске цигарете имају поред никотина, пропилен гликол, то је једињење које је јако штетно, како директно за дисајне путеве и плућа, тако има и системски ефекат. У 2023. години је објављена студија са децом која су имала акутно затајење у раду плућа, која су имала пнеумоније због овога. А све већи број је, нажалост, смртних случајева“, наглашава др Рсовац.

Утврђено је да се први смртни случај због коришћења електронских цигарета догодио у Великој Британији. Девојчица је добила упалу плућа и преминула.

У већини држава закони су исти као код нас. Код нас је тржишна инспекција од почетка године донела пет решења због рекламирања овог производа јер је то Закону о оглашавању забрањено.

Велика је потражња, али су штетне последице још веће. То је последњих месеци натерало многе државе у свету да почну да мењају закон. И код нас је најављено да ће доћи до измена Закона о дувану и Закона о потрошачима како би се електронске цигарете изједначиле са обичним и како би продаја малолетницима била забрањена.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије