Читај ми!

Деца у спортском кампу за седам дана науче више него за три месеца у клубу

Већина наших спортиста, који постижу врхунске резултате на светским такмичењима, прве спортске кораке, као деца, направили су у спортским камповима. Многа деца и овог лета провешће у њима свој активни летњи распуст. Како су организовани и зашто је добро да деца бораве у спортским камповима, за РТС говори др Мирко Кантар , вршилац дужности помоћника министра спорта Србије.

Деца у спортском кампу за седам дана науче више него за три месеца у клубу Деца у спортском кампу за седам дана науче више него за три месеца у клубу

У школском узрасту деца свакодневно треба да се баве неком физичком активношћу бар један сат. Међутим, једно истраживање показало је да две трећине наших ученика то не чини, а чак пет одсто каже да уопште нема физичких активности.

Већина спортиста који данас побеђују на светским такмичењима прве спортске кораке направили су у камповима. Такозвани активни распуст најбољи је одмор од школе, кажу и у Светској здравственој организацији.

Република Србија већ 30 година организује спортске кампове који се финансирају преко надлежних националних спортских савеза који организују кампове за своју перспективну децу, наводи гост Јутарњег програма, др Мирко Кантар.

„Приватни кампови су у ствари кампови који се организују у време распуста, јулу и августу, и деца тада највише иду на те кампове. Министарство спорта нема евиденцију таквих кампова и ми се бринемо о нашој перспективној деци који су у 80 надлежних националних спортских савеза који су део система и који су препознати кроз наш буџет“, истиче гост Јутарњег програма.

Организација спортских кампова

Надлежни савези већ годинама организују спортске кампове и они су носиоци програма. Републички завод за спорт и медицину спорта тестира младе спортисте, њихову утренираност, здравствене способности, карактеристике и психолошке карактеристике.

„То је оно што завод такође ради већ 60 и више година, а у последње време они су веома активни и у делу који се односи и на организацију кампова“, истиче др Кантар.

Због чега је добро да децу пошаљемо у спортски летњи камп

Пре свега треба имати у виду разлику између физичке активности и спорта, напомиње др Кантар. Деца би пре свега кроз игру требало да се баве физичком активношћу, да стекну навике и да на каснијем узрасту, од трећег до петог разреда основне школе, крену да се активно баве спортом који изаберу у неком од клубова.

Светска здравствена организација је изнела своје мишљење да су летњи кампови најбоље проведено слободно време за децу, због учења о томе шта се сме, шта се не сме, прилагођавања групи, прилагођавања ауторитету, међуљудским односима. 

„У Министарству смо радили својевремено, пре 15-20 година, истраживања да покажемо колико су значајни кампови за развој спорта и тих младих перспективних спортиста. И то је несумњиво доказано кроз велики број надлежних савеза који су доставили податке. Види се да после сваког кампа деца напредују и остварају резултате на такмичењу“, истиче саговорник Оливере Перковски.

Нека друга истраживања су показала да седам дана проведених на кампу је као три месеца проведена у клубу. То значи да деца од јутра до вечери интензивно имају добро планиране активности и уче нове технике, нова знања и нове садржаје које не могу да стекну у клубу.

Летњи кампови и безбедност деце

Доктор Мирко Кантар, вршилац дужности помоћника министра спорта наглашава да родитељи који одлуче да пошаљу своју децу у неки спортски камп прво треба да обрате пажњу код кога шаљу своју децу. Да ли су то тренери лиценцирани, односно да ли имају дозволу за рад и да ли поседују све оне способности које је важно да деци пруже.

„На сваком том кампу свакако треба да буде лекар. Али деца пре одласка на камп, ја то увек савјетујем, увек причам, пре одласка на камп, родитељ мора да обави специјалистички преглед спортске медицине, да би се утврдило које су то карактеристике и способности те деце“, наглашава на крају гостовања у Јутарњем програму др Мирко Кантар.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије