Читај ми!

Како на природан начин против акни и мука с масном кожом

Наша кожа је одраз нашег општег здравља па тако кожа са белим тачкама, митисерима, акнама и другим врстама бубуљица може указивати на одређена oштећењa, лошу исхрану и хормонску неравнотежу – због чега је важно, између осталог, размотрити примену „кућних препарата“ који могу бити од помоћи.

Како на природан начин против акни и мука с масном кожом Како на природан начин против акни и мука с масном кожом

Здрава исхрана, примена есенцијалних уља, правилно, нежно чишћење и баланс хормона од кључног су значаја за лепу и чисту кожу уз, наравно, генетички фактор.

Борба против тврдоглавих бубуљица почиње редовним темељним, али нежним чишћењем коже. Уздржите се од чешћег чишћења, јер то може иритирати кожу и изазвати прекомерно машћење. Користите чај од камилице, разблажено јабуково сирће, уз додатак меда и кокосовог уља.

Јабуково сирће је препуно калијума, магнезијума и разних ензима који убијају бактерије на кожи. Хроничне акне могу бити резултат бактерија и гљивица које настављају да се шире и расту на површини коже. Памучном куглицом нанесите разблажено јабуково сирће које ће такође и тонирати кожу.

Ако откријете да се акне појављују око линије косе, можда су криви комерцијални производи за косу. Шампон, балзам, спреј за косу, гелови и пене садрже састојке који изазивају акне, укључујући нафту, парабене, силикон, сулфате, пантенол и друге хемикалије.

Као и производи за косу, шминка и производи за негу коже садрже састојке који могу изазвати акне. Међу њима суланолин, минерално уље, алуминијум, ретинил ацетат, алкохол, оксибензон, триклосан, парабени, полиетилен, конзерванси на бази формалдехида...

Дакле, прочитајте етикете са састојцима како бисте избегли стављање ових врста хемикалија на вашу осетљиву кожу.

Користите маске против акни

Да бисте хидрирали и излечили кожу, покушајте да нанесете маске неколико пута недељно. Јогурт, мед, цимет, етерична уља и други састојци могу се користити за прављење умирујућих маски које помажу у хидратацији коже и борби против уобичајених узрока акни.

Маска од јогурта и меда: Помешајте једну кашику меда са једном кашиком јогурта. Нанесите на лице, обраћајући посебну пажњу на линију косе, вилицу и друга подручја склона акнама. Опустите се 10 минута и нежно обришите влажном крпом.

Маска од цимета и меда: помешајте две кашике меда, једну кашичицу кокосовог уља и пола кашичице цимета. Нанесите на лице. Држите даље од очију, јер цимет може да их иритира. Опустите се пет до десет минута и нежно уклоните влажном крпом. Мед и цимет који се користе, помажу у борби против акни због својих антиинфламаторних, антиоксидативних и антибактеријских својстава.

Зачепљене поре и мртва кожа доприносе настанку акни. Важно је правилно је пилинговати да бисте уклонили наслаге, међутим, имајте на уму да комерцијално доступни пилинзи садрже хемикалије које могу додатно иритирати кожу.

Морска со, смеђи шећер и млевене овсене пахуљице су добар избор. Поред тога, потребна вам је база. Кокосово уље, кефир и мед су добар избор. Ове базе помажу у борби против бактерија, гљивица и кандиде на кожи.

Босиљком против бактерија и акни

Утврђено је да се етерично уље босиљка бори против акни проузрокованих бактеријама. Такође, свакодневно конзумирање биљног чаја помаже у природном балансирању хормона, борећи се против акни изнутра.

Поред тога, чај од светог босиљка се може наносити локално на кожу као тоник, који служи као још један од многих кућних лекова за акне.

Супротно увреженом веровању, кожу склону акнама и даље треба хидрирати. Који је најбољи производ за акне ако имате суву кожу? Кокосово уље је једно од најсвестранијих и најздравијих уља за те намене.

Једна студија је открила да лауринска киселина која се налази у кокосовом уљу показује најјачу бактеријску активност против акни проузрокованих бактеријама.

Благо загрејте четвртину кашичице кокосовог уља длановима. Намажите по лицу и врату, и после пет минута обришите вишак уља сувом крпом.

Избегавајте превише излагања Сунцу

За кожу склону акнама током избијања, важно је да буде заштићена од излагања Сунцу. Ултраљубичасти зраци стимулишу ћелије које производе пигмент, повећавајући ризик од ожиљака од акни.

Најбоља опција је да користите природне креме за сунчање и да се свакодневно излажете само у одговарајућој количини директном сунцу (око 15-20 минута већину дана).

Комерцијалне креме за сунчање могу имати штетне хемикалије које некада иритирају осетљиву кожу и кожу склону акнама. Истраживања показују да кокосово уље има СПФ вредност 8, као и маслиново уље.

Да бисте га користили као заштиту од сунца, нанесите умерену количину на изложену кожу сваких неколико сати и покушајте да избегавате да проводите превише времена на директном сунцу током дана од око 10 до 15 часова.

Храна са ниским гликемијским индексом и богата пробиотицима

Постоје докази да је исхрана са ниским гликемијским индексом, што значи да не укључује пуно прерађених житарица/производа од брашна и додатог шећера, један од најбољих кућних лекова за акне јер може помоћи у спречавању. Гликемијски индекс мери колико брзо храна подиже шећер у крви.

Прерађена и рафинисана храна, попут оне уобичајене у западњачкој исхрани, има висок гликемијски индекс, док су месо и сирова биљна храна ниско на скали гликемије.

У 2007, студија објављена у American Journal of Clinical Nutrition открила је да гликемијско оптерећење може у великој мери утицати на акне.

Студија је показала да се акне смањују код људи који конзумирају храну са ниским гликемијским индексом за скоро 200 одсто у односу на оне који константно конзумирају намирнице са високим гликемијским индексом.

Једите много лиснатог зеленог поврћа, бобичастог воћа и чистих протеина. Повећајте количину рибе и органског меса у вашим оброцима.

Додајте у исхрану намирнице богате цинком, као што су кефир, јогурт, јагњетина, семенке бундеве и пилетина.

Једите више хране богате влакнима јер влакна која се налазе у поврћу, воћу, орашастим плодовима и семенкама подржавају чишћење дебелог црева и раст добрих бактерија у цревима. Природни пробиотици подржавају здраво варење и функционисање имуног система, плус побољшавају здравље коже борећи се против акни.

Додајте храну богату витамином А својој исхрани, укључујући спанаћ, шаргарепу и говеђу јетру.

Намирнице које треба избегавати да бисте за резултат имали кожу без акни укључују хидрогенизована уља, глутен, пшеницу, шећер и конвенционалне млечне производе од крављег млека.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво