Читај ми!

Змије у пролеће – како избећи напад и препознати ујед отровнице

Протеклог викенда у селу Островици код Ниша, девојку је ујела змија. Повређена девојка се и даље налази на Клиници за инфективне болести. У изјави за РТС, др Верица Божић дала је неколико драгоцених савета како се сачувати од уједа змије, али и шта је најважније учинити ако нам се то догоди.

Стање девојке је стабилно и њу су најпре збринули лекари Завода за ургентну медицину. „У априлу и мају, када змије излазе из својих станишта, увек имамо поједине случајеве уједа, тако да је много битно бити опрезан“, рекла је за РТС др Верица Божић из нишког Завода за ургентну медицину.

Саветује ношење адекватне обуће, штапа који би послужио у случају да је потребно да се реагује, и упозорава да змије не треба дирати голим рукама, што се десило у овом случају.

„Змије се бране, оне нас нападају када се осете угроженим“, објаснила је др Божић.

„Некада постоји само јак бол, и креће да отиче екстремитет где је ујед извршен. Најбитније је да се тада особа стави у стање мировања, и мобилисати, ако се ради о екстремитету. Уколико се ради о глави, лицу или о уједу директно на крвни суд, то су много брже реакције и ту је потребно што пре доћи до здравствене установе, или позвати Завод за ургентну медицину, нашу хитну помоћ, да интервенишемо у што краћем року“, додала је саговорница РТС-а.

Каже да не треба примењивати неке старе методе као што су крстасто зарезивање и исисавање јер то, како тврди – неће помоћи.

Докторка Божић је потврдила и да место уједа изгледа другачије када је у питању отровница: „Креће да се јавља оток и промена боје коже, то је оно што нам је знак.“

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво