Укус успеха - „Од пазара до трпезе" по рецепту Подунавља

Пројекат „Од пазара до трпезе“ створио је бренд „Локани залогај“. Реч је о јединственом начину како да породични рецепти буду путокази за успех домаћинства, села, града, па и региона.

Причу о укусу и мирису успеха започињемо недалеко од Петровца на Млави. Браћа Ненад и Предраг Раденковић оживели су мини млекару у селу Стамница. Дневно прераде око 350 литара млека, а најзанимљивије је то што су изумели јединствену Горњачку моцарелу.

Преко регионалне развојне агенције смо посетили Словенију. Они су много добру ствар направили са тим млекарским тачкама. То би могло да заживи и код нас. То ми је циљ да у наредних 5 до 10 година то развијем и код нас. Да туристи дођу код нас да погледају како се праве ти производи, да пробају, и наравно да купе“, рекао је Ненад Раденковић, Млекара „Браћа Раденковић" Стамница код Петровца на Млави .

У селу Шувајић надомак Голубца, Миладиновићи већ три деценије чувају рецептуру успеха. Запошљавају око 30 радника и тренутно реализују инвестицију из ИПАРД приграма. Комора за дубоко замравање омогућиће им дупло већу прераду. Осим у коморама код њих нема зиме.

У склопу фирме постоји и фарма, имамо наше њиве где пласирамо наше производе првенствено кукуруз и убацујемо га у производњу“, рекла је Јелена Голубовић, маркетинг менаџер.

Регионална развојна Агенција Браничево Подунавље је пре три године покренула портал Локални Пазар. И на тај начин умрежила око 300 локалних произвођача. Други корак је био стварање мреже локалних трпеза, реч је о угоститељима који чак 2/3 намирница набављају са локалног тржишта. Пројекат "Од локаног пазара, до локалне трпезе" окупио је 30 угоститеља и призвођача хране. Једанаест корисника добило је опрему у вредности од око 2 милиона динара.

Поседовање квалитетних добрих здравих производа код нас није упитно. Нама недостаје тај завршни део. Како да од сјајног доброг локалног производа направимо нешто што има своју озбиљну цену и препознатљив квалитет“, рекла је Јелена Антонијевић, РРА Браничево Подунавље.

И ту није крај, чланови мреже бесплатно користе и новоразвијену андроид апликацију „Локални залогај“ која им осим комуникације омогућава и увид у 14 нових рецепата који миришу на „бранчево и подунавље“.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво