Читај ми!

Већ оборени рекорди на Сајму пеглане кобасице, ко ће бити најбољи мајстор

У Пироту се одржава десети Сајам пеглане кобасице. Већ првог дана оборен је рекорд по броју посетилаца. Највише их је из Бугарске и централне Србије. Укупно 36 произвођача надмеће се за титулу мајстора пеглане кобасице.

Пироћанцима, заиста, потковица доноси срећу. Цена од четири хиљаде динара за килограм пеглане кобасице, купцима није превисока.

За добру пеглану кобасицу потребно је квалитетно месо, добар однос зачина, али је важно знати и како се једе.

„Што се тиче зачина, свако има неку своју рецептуру, коју ће количину да стави, тако да се разликује од произвођача до произвођача. Али, у принципу, гледа се да то буде чисто месо", рекао је произвођач пеглане кобасице Михајло Маринковић.

„Парче да буде 20 центиметара, тако да се ужива у њој. Парче треба жвакати најмање 35 до 40 пута, па онда прогутати", објаснио је још један произвођач кобасица - Предраг Станковић.

После десетогодишњег сајамског искуства, многи су схватили да пеглана кобасица може да буде озбиљан посао.

Далибор Тошић, произвођач пеглане кобасице каже: „Предност је што то неће да раде велики индустријски системи, и управо то је наша шанса. Да ли ћемо успети, зависи од нас самих. Ако се будемо трудили и били вредни, успећемо".

„Бавим се туризмом на Старој планини, на Завојском језеру и гости све више траже овај наш пиротски бренд, па сам због тога одлучио, и ове године први пут направио пиротску пеглану кобасицу", додаје произвођач Немања Живадиновић.

Произвођачи су, већ, првог дана, продали све што су донели. Ипак, остаје, за сада, реторичка дилема, хоће ли потражња за пегланом кобасицом моћи да оживи напуштене старопланинске пашњаке. Ту је све почело, ту треба и да се развија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво