Читај ми!

Пастрмка, џигерица и обавезно - говеђа супа, Томаж Кавчић на самиту Отворени Балкан

На „Гастрономској визији Отвореног Балкана" - укуси Словеније. Донео их је специјални гост Томаж Кавчић, један од 100 великих шефова кухиње у свету, власник Мишленове звездице, човек који је кувао за 27 премијера у Бриселу, а сада и за учеснике самита Отворени Балкан.

Не воли епитете „звезда", „уметник" јер је, каже, занатлија коме је угоститељство начин живота. Посетиоцима презентације „Традиција са додиром иновативности" открио је тајне припреме лосос пастрмке, џигерице и јагњетине. Два јела су се нашла и на менију синоћне вечере учесника самита „Отворени Балкан".

„Верујете ми да сам био у мојој каријери на девет различитих места, само када причамо о винским сајмовима, а не бих причао на колико тих фестивала кулинарике. Мислим да их је више од 20 и вјерујте ми, нећу вам казати јер сам сад овде, јер сам сад у Београду, јер сам сад на сајму, али ово што сам доживео јуче и данас овде, нисам још нигде доживео. Али, вјерујете ми из срца и велики, велики поклон организаторима и мислим да ће други организатори сада причам и за Европу и за свет, имати мале, мале проблеме како урадити један сајам који има душу", испричао је Кавчић.

Они који имају прилику да асистирају Кавчићу, касније то примењују у својим ресторанима.

„Јако ми је пружена велика част пре свега што је Томаж Кавчић једно велико име... Свака част на иновативности и новим техникама које сам видео од њега да се ради", додао је кувар Владан Ђорђевић.

Земље региона уз гастрономске специфичности ипак имају сличне кухиње и заједнички могу да буду занимљиве свету.

„Можемо да се похвалимо богатством укуса захваљујући самом географском терену на ком се налазимо, али имамо и велике потенцијале у младим, неоткривеним талентима у области гастрономије", истиче Урош Урошевић из „Гастрономске визије Отвореног Балкана".

„Колико год си добар у томе, увек ће бити нешто што је ново за тебе, и што ниси знао и због тога мислим да је куварство веома посебно и интересантно", каже Ђорђе Јоцић, матурант економнске школе „Паја Маргановић".

За наследнике Кавчићев савет - нема кухиње ако се прво не научи како се прави добра домаћа говеђа супа.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво