Читај ми!

Може ли нам храна помоћи да се расхладимо током врелих летњих дана

Тешко подносимо ове врућине, а лето је тек почело. Не укључује нам се шпорет, али шта онда припремити за доручак, ручак и вечеру што ће нам уједно помоћи и да се расхладимо.

Многи кажу да им на високим дневним температурама и није до јела, а онда, ипак, поједу много и то меса. Оброк може да буде и неки лагани смути, на пример, напитак од банана, коштуњавог воћа и сојиног млека, каже гошћа Јутарњег програма, Катарина Лазаревић Петровић, чије куварске савете пратимо у серијалу Гастрономад.

„Може и неки детокс, то је данас јако популарно. То су оне намирнице које чисте наш организам. То може бити и чај од мајчине душице, зато што је он антиоксиданс и може да нам помогне лети“, додаје саговорница Иване Миленковић.

Наравно, на врућини треба избегавати алкохол и газирана пића, а најбитније је да у исхрану укључимо што више поврћа, да једемо житарице за доручак и да једемо воће које има пуно воде – јабуке, диње, лубенице – све оно што нас расхлађује, али не треба претеривати са превише хладним намирницама, јер то може негативно да утиче и на наш стомак, али и да цео организам исфорсира да успостави температурни баланс.

„Саветују се махунарке и ја волим да убацим махунарке у салату. Рецимо, кувани пасуљ. Волим да једем авокадо, јер је врло хранљив. То је воће које нема шећера и уколико желимо да будемо сити, а да нам не падне тешко, мој избор је авокадо“, додаје Катарина.

Током летњих месеци и великих врућина треба избегавати месо. Препорука је да га заменимо орашастим плодовима, на пример бадемом који ћемо додати у салату, јер шака бадема може нутритивно да замерни 300 до 400 грама меса.

Такође, треба имати на уму да на високим температурама од продавнице до куће, месо може да се поквари.

Најбоље је да имамо четири боје на тањиру, да све буде лагано, али да се слаже једно с другим. Разне комбинације које делују да су неспојиве могу идеално да се слажу – шунка и диња је једна од тих комбинација јер ће нас заситити и расхладити, препоручује Катарина Лазаревић Петровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво