Када ће бити спремна вакцина против коронавируса

Откако је избио нови коронавирус у Кини, научници широм света покушавају да направе вакцину како би зауставили ширење епидемије. Недавно је једна шангајска фармацеутска кућа направила узорке вакцине и току су тестирања на животињама.

Тестирање на животињама обавезно је пре клиничке употребе вакцине. Истраживачи са Универзитета Тунгђи у Шангају на здравим мишевима тестирају узорке вакцине против новог коронавируса.

„Тестирање на мишевима је само прелиминарна провера за потенцијалне вакцине. Након провере делотворних антитела против вируса, узорци вакцина пролазе токсиколошке тестове за које ће бити потребне веће животиње сличније човеку, попут мајмуна. Све то треба да буде урађено пре него што почну клиничка испитивања“, објашњава Лију Џунгмин са Медицинског универзитета Тунгђи у Шангају.

За ова тестирања потребно је више од 100 мишева. Када им узорак вакцине буде убризган, биће обележени и праћени у лабораторији. Научници кажу да је потребно неколико дана да се утврди да ли мишеви производе антитела да спрече вирус.

Да би се обезбедила објективност, тестови на животињама са истим узорцима вакцина спроводе се паралелно и у кинеском Центру за контролу и превенцију и Националном институту за контролу хране и лекова у Пекингу.

„Технологија вакцина заснована на информационом РНК једна је од најнапреднијих и јединствена технологија производње вакцина. Она омогућава краћи период припреме и већу ефикасност“, каже Лију.

Компликован процес и огромне суме новца 

Након што је добила антигене из кинеског Центра за контролу и превенцију крајем јануара, шангајска фармацеутска кућа провела је две недеље правећи неколико врста узорака вакцина заснованих на информационом РНК.

„Припремили смо 12 различитих антигена за узорке вакцине. Ако не буду успели тестови на животињама, наставићемо да побољшавамо формуле вакцина“, истиче Ли Хангвен, генерални директор фармацеутске компаније „Стемирна терапеутикс“.

Развијање делотворне вакцине никада није једноставан посао. Десетине кинеских и страних компанија до сада су уложиле огромне суме новца и време правећи вакцину за нови коронавирус.

„Генерално, вакцина треба да прође три корака клиничког тестирања. То може да траје од неколико месеци до неколико година, у зависности од броја клиничких тестова и броја људи који учествују у тестирању“, каже Ли Хангвен.

Уколико тестови на животињама прођу добро, Ли се нада да би са даљим клиничким испитивањима могли да почну најраније у априлу. Иако би људи желели да се епидемија коронавируса оконча што пре, научници подсећају да су за делотворну вакцину потребни строги тестови пре него што почне да се користи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво