Читај ми!

Кухињски калфа: „Лолина јабука“

Сваког уторка проверавамо како кувају ученици угоститељских школа у Србији. Камере РТС-а снимиле су у школским кухињама и ресторанима рецепте за здраве, јефтине и лепе оброке. На реду је „Лолина јабука“ из Чачка. Од броја „лајкова“ на „Фејсбук“ страници „Кухињског калфе“ зависи и пласман школа.

Захуктава се трећа сезона „Кухињског калфе“. Сваког уторка у 8.30 часова у Јутарњем програму РТС-а нова лица, нови рецепти и једна нова школа.

Прехрамбено-угоститељска школа из Чачка показала је данас како се спрема „Лолина јабука“.

Нову сезону јесењих рецепата можете да пратите на Фејсбук страници „Кухињског калфе“, где можете и да гласате, лајковањем објављених видео-клипова.

Припрема „Лолине јабуке“

Замесити глатко тесто: вода и брашно. Развући и премазати благо отопљеним путером.

Испреклапати тесто у облику квадрата. Охладити у фрижидеру 10-15 минута.

Воће исецкати на коцкице. Чоколаду измрвити. Умутити шам од шећера и беланца.

Додати: орахе, воће, чоколаду, цимет и ванилин шећер.

Ољуштити јабуку, извадити семе и још мало издубити. Пунити јабуку филом, попрскати лимуновим соком и изван отвора и направити врх.

Развити лиснато тесто дебљине 0,5 цм у облику квадрата. Завити тесто јабуком, на врху саставити, увити врх у фишекчић (да дочара врх јабуке).

Премазати добро умућеним жуманцем са мало шећера и уља. Пећи око 8 минута на температури 130 степени.

Печену јабуку декорисати по жељи. Сервирати прохлађену или потпуно хладну.

Кухињски калфа

Такмичење угоститељских школа Србије у припремању и аранжирању здравих и приступачних оброка, „Кухињски калфа“, замишљено је као серијал прилога из школских кухиња.

Уз помоћ својих наставника, ученици спремају јела која су специјалитети у срединама у којима се налази њихова школа. Пажња је усмерена на нутритивну вредност оброка као и на цену, која треба да буде прихватљива.

Снимање и припрема јела одвија се у школским ресторанима, на истим местима на којима се и полажу испити из куварства, она која одговарају укусу и традицији града и околине у којој се налази седиште школе.

Ученици, заједно са наставницима и нутриционистима, гостоваће у најгледанијој јутарњој емисији у Србији и на тај начин промовисати своју школу, али пре свега подстицати младе на здраву исхрану и здрав живот.

Сви приказани рецепти, заједно са ценама и снимком начина припреме могу да се виде на Интернет порталу РТС-а, у подсајту Магазин, и Фејсбук страници „Кухињског калфе“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. јул 2025.
36° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом