Читај ми!

Тоне гурманлука на Кобасицијади код Зрењанина

Гурманско такмичење Кобасицијада у селу Бело Bлато код Зрењанина, од ове године има међународни карактер. Занимљиво је да се током два дана фестивала прода неколико десетина тона разних груманлука од меса.

Више од 50 екипа из Србије, Румуније, Мађарске и околних земаља учествује на 9. Фестивалу кобасица у Белом Блату. Ово село код Зрењанина са око хиљаду мештана током два дана манифестације посети 10 пута више гостију, јер ово је јединствена прилика да се пробају банатски гурманлуци спремљени на традиционалан начин. Оцењује се укус, изглед, састав кобасица, како је јело припремљено и послужено.

Ђорђе Ћурчић из Вилова каже да је тајна добре кобасице у добрим зачинима: „Паприка на првом месту и све остало. И квалитет меса најбитнија ствар и месо да буде врхунско, наше домаће“.

„Наравно осим меса од зачина је потребна со, неко ставља алеву паприку, неко не. Значи слатку или љуту, бибер, бели лук“, објашњава Срђан Лончарски из Зрењанина. 

Александар Мирков из Ченте наглашава да су многи почели да се окрећу здравој исхрани: „Мангулице у себи садрже позитиван холестерол који није штетан као код осталих свиња и вероватно да је месо мекше, лепше, шта ја знам мени је лепше“.

Посетиоце је на улазу у Бело Блато дочекао Јанко, маскота манифестације са именом присутним код свих народа који овде живе. Реч је о селу са двадесетак националности и седам језика.

„Ова манифестација на неки начин промовише те наше пежоративе сеоске, све оно што је некада било, а што се помало заборавља. У овом случају свињокољ, традиција и диснатор и желимо да ово опстане и на неки начин да се у времену које долази одржи“, рекао је Милан Новаков из Белог Блата. 

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура истиче да је Кобасицијада од скромне сеоског окупљања стигла до манифестације регионалног, интернационалног карактера.

„Манифестација која је веома битна. Складна вишенационална средина ослоњена је на туристички бисер, природни бисер, на Царску бару“, навео је градоначелник. 

Неки од представљених специјалитета постали су прави трговински и прехрамбени бренд, јер Кобасицијада је данас међународно гурманско такмичење којим се Бело Блато уврстило на мапу европских кулинарских манифестација.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се