Читај ми!

Најстарија особа на свету, Марија Брањас Морера, саветује да се склонимо од токсичних људи

Марија Брањас Морера каже да је у њеним годинама свака нова година „поклон, скромна прослава, нова авантура, лепо путовање, тренутак среће“. Она је, после смрти француске монахиње сестре Андре која је умрла 17. јануара, најстарија особа на свету.

Рођена у Сан Франциску, у Калифорнији, 4. марта 1907, Марија Брањас Морера стигла је на свет годину дана након што су њени родитељи емигрирали у САД. Осам година касније, одлучили су да се врате у Шпанију, где су се настанили у Каталонији.

Марија је имала 115 година и 321 дан 19. јануара 2023. године када је званично постала најстарија жива жена и најстарија жива особа на свету.

„Ја сам стара, веома стара, али нисам идиот“, пише у биографији Марије Брањас Морере на Твитеру.

Већ 22 године борави у истом старачком дому Residència Santa María del Tura.

„Доброг је здравља и наставља да буде изненађена и захвална на пажњи коју је изазвала ова годишњица. Да бисмо прославили овај веома посебан догађај, приредићемо наредних дана малу затворену прославу у резиденцији“, наводи се у саопштењу установе.

Уз помоћ своје ћерке Марија често посећује Твитер да би поделила своје мудрости. Своју дуговечност приписује „реду, спокоју, доброј вези са породицом и пријатељима, контакту са природом, емоционалној стабилности, без бриге, без кајања, пуно позитивности и држања подаље од токсичних људи“.

„Мислим да за дуговечност треба имати среће. Среће и добре генетике“, истакла је 115-годишњакиња.

Нажалост, Маријин отац није преживео прекоокеанско путовање од Америке до Шпаније; подлегао је туберкулози плућа пред крај пута.

Марија је такође повређена на броду након што је пала док се играла са својом браћом, што је довело до трајног губитка слуха на једно уво.

Околним путем од Америке до Шпаније 

Млада породица стигла је у Барселону 1915. године, током Првог светског рата.

„Због рата, Немачка је и даље нападала север, и није се могло кроз нордијска мора, али могли смо да идемо ниже, око Азорских острва и Кубе“, рекла је Марија за Каталан њуз, описујући модификовану руту брода до Шпаније.

Ово није био једини рат који је морала да издржи. Има „веома лоше успомене“ на Шпански грађански рат, који је избио 1936. када је имала 29 година.

Након што је преживела оба светска рата, Шпански грађански рат и пандемију шпанског грипа, Марија се такође борила и са ковидом 2020. године.

Заразила се вирусом само неколико недеља након што је прославила 113. рођендан и, срећом, успела је да се потпуно опорави у року од неколико дана.

То ју је учинило најстаријом особом на свету која је преживела ковид, међутим, њен рекорд је касније те године оборила Лусил Рендон, познатија као сестра Андре, претходна најстарија особа на свету.

Марија има троје деце, једанаесторо унучади и тринаесторо праунучади.

Њен муж је био каталонски лекар по имену Хоан Морет, за кога се удала 1931. Дан њиховог венчања био је препун узбуђења, али и непријатних изненађења пошто је пар након неколико сати чекања обавештен да је свештеник преминуо.

„Није било телефона. Аутомобил је морао да се спусти до Хироне да тражи слободног свештеника. У то време, у целој провинцији мора да је било само педесетак аутомобила“, присетила се Марија у објави на Твитеру.

Током више од века, Шпанкиња је била сведок изузетног броја технолошких иновација и напретка.

Један од најпозитивнијих помака, по њеном мишљењу, је лакоћа са којом људи сада могу да комуницирају једни са другима.

Марија је ово у потпуности искористила – осим Твитера, она такође има уређај за пребацивање гласа у текст који омогућава њеној породици да лако комуницира са њом, с обзиром на то да изузетно слабо чује.

Критикује модерно друштво јер је уверена да превише вреднује новац, а према њеним речима, на почетку 20. века људи су живели „мирније и радосније“.

Ипак, и даље има ведар поглед на живот и верује да се сваки дан може нешто ново научити – чак и када сте најстарија особа на свету.

Првог дана 2023. поручила је пратиоцима на Твитеру да живот није вечан.

„У мојим годинама, нова година је поклон, скромна прослава, нова авантура, лепо путовање, тренутак среће. Хајде да уживамо у животу заједно“, написала је Марија.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво