Читај ми!

Китникез, омиљени, а заборављени војвођански специјалитет поново улази у моду

Удружење жена „Банатско јагње“ из села Боке обнавља прављење назаобилазног војвођанског слаткиша - китникеза од органски узгајаних дуња.

Мирис укуваних дуња се не шири као пре из банатских кухиња. Смањен је број стабала овог воћа, а мање је и домаћица које могу цео дан да проведу уз шпорет. Емилија Ђурић из Боке открива најједноставнији рецепт за китникез.

„Ољуштимо исечемо на кришке, оперемо и рендамо. Кад изрендамо, у шерпу ставимо литар воде и килограм дуња и кувамо док вода не испари. Кад вода испари, додамо килограм шећера“, објашњава Емилија.

После најмање три сата кувања за једну меру добије се желатинозна маса, која се разлије у посуде и охлади. Након једног дана одмора китникез је спреман за послуживање.

„Тај производ мора да се прави на адекватан начин, где је најбоље на ложећи шпорет да се прави. Није препоручљиво на плин и прави се у мањим количинама да би се што компактнија маса добила“, напомиње Марија Вечански из Удружења жена „Банатско јагње“.

Откако се зна за овај рецепт користе се само плодови са здравих стабала, која су од цветања штићена на посебан начин.

„Пепелом су се прскале ове дуње да их не би инсекти нападали. Тако су само штитили. Никаквим пестицидима“, наглашава Бранислава Васић.

Ове јесени ће у Удружењу жена „Банатско јагње“ у китникез претворити око 170 килограма дуња. Овај слаткиш се не квари годину дана, а погодан је и за паковање. Може се комбиновати и са орасима, сувим грожђем или чоколадом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. јул 2025.
25° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом