Паја Патак и плес око јелке – Бадњи дан у Шведској

У земљама које Божић обележавају по грегоријанском календару прославља се Бадњи дан, празник који је у Шведској значајнији од самог Божића.

Божићни празници у Шведској се сматрају делом године када је цела породица поново на окупу и када је време за предах од свакодневних обавеза на послу или у школи.

Без обзира на то што се тек сваки пети Швеђанин сматра религиозним, Бадњи дан (julafton) и Божић (jul) славе готово сви и придржавају се традиције и обичаја који су повезани са овим празницима.

О најзанимљивијим шведским божићним обичајима за РТС говори Јован Радомир, новинар шведског јавног сервиса СВТ, који потиче са наших простора, али од раног детињства живи у Шведској.

„Божић је прилика да се породица окупи на неколико дана, али је свакако најзначајнији 24. децембар, односно Бадњи дан“, рекао је Јован Радомир, истичући да Швеђани тада проводе време са својим најближима од јутра до мрака.

Додаје да је божићна трпеза најважнији део овог празника и да припремање хране, у којем учествују сви чланови породице, траје неколико дана. Сви заједно украшавају и распоређују храну на посебном, божићном шведском столу.

„Сваке године се унапред планира код кога ће се у породици славити Божић. Најважније јело је божићна шунка, специјалитет који се обавезно премазује сенфом“, навео је Јован Радомир.

Поред шунке, неизоставни део божићне трпезе су лосос и традиционални шведски специјалитет - укисељена харинга, која се може правити на више начина.

Осим код куће, две недеље уочи Божића, Швеђани једу и са колегама, када предузећа организују божићне прославе уз празнични шведски сто.

„Због тога се сматра да сваки Швеђанин у просеку једе на две божићне трпезе. Онда вам је јасно колико Швеђани воле свој Божић и храну која иде уз овај празник“, истакао је Јован Радомир.

Пауза од ручка прави се у 15 часова, када се сви укућани окупе око телевизора.

„Тада сви гледају како божићни водитељ на јавном сервису пали свећу и најављује Дизнијев цртани филм Паја Патак и његови пријатељи вам желе срећан Божић. Ова традиција траје јако дуго, од 1958. када је цртани филм први пут емитован“, казао је Јован Радомир и додао да је овај цртани филм годинама најгледанија ТВ емисија у Шведској. 

Цртани филм са Пајом Патком, који је омиљени Дизнијев јунак у Шведској, јесте сплет инсерата са разним Дизнијевим ликовима, као што су Пепељуга, бик Фердинанд, Мики Маус и многи други познати цртани јунаци.

Редослед инсерата се готово никад није променио, а када је 1982. године уместо бика Фердинанда пуштен инсерт са Ружним пачетом, то је изазвало масовне протесте широм Шведске. Све се смирило следеће године, када је Фердинанд враћен на мале екране. 

После цртаног филма, наставља се са гозбом, а деца отварају божићне поклоне.

„Плес око јелке је традиција која се поштује. Укућани плешу уз традиционалне божићне песме, то је као нека врста шведског кола“, навео је Јован Радомир.

Додаје да се осим шунке, Швеђани током овог празника служе и посебним божићним хлебом са сувим грожђем, тамним божићним пивом и традиционалним слаткишима који се једу само за Божић.

Предах од хране се прави само током ноћи. Већ се на Божић гозба наставља. Како каже Јован Радомир, доста је хране остало од Бадњег дана и потребно је све то појести. И тако све до Нове године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво