Елизондо: НЛО доказано постоји, можда су посетили Земљу

Бивши шеф тајног програма Пентагона Луис Елизондо изјавио је за „Дејли телеграф“ да су Земљу можда посетили неидентификовани летећи објекти из свемира и да је постојање напредног НЛО који користи технологију која не припада ни једној нацији „доказано изван разумне сумње“.

Елизондо: НЛО доказано постоји, можда су посетили Земљу Елизондо: НЛО доказано постоји, можда су посетили Земљу

До пре два месеца Луис Елизондо је из своје канцеларије на петом спрату Пентагона водио Програм идентификације напредне претње из ваздушно-космичког простора који је обухватао истраживање и процену претње коју представљају НЛО.

Постојање одељења Досије икс (X-Files) у стварном животу започело је 2007, а ове недеље је откривено уз потврду Пентагона.

Елизондо, којег Дејли телеграф назива шефом одељења Досије икс, рекао је да се много тога о чему би се могло говорити и даље води као поверљиво.

Прошле недеље, Њујорк тајмс известио је да је дошао до докумената и уговора који показују да је Пентагон, уз дозволу америчког конгреса, у периоду од 2008. до 2011. године потрошио нешто мало мање од 22 милиона долара на Програм идентификације напредне претње из ваздушно-космичког простора који је обухватао истраживање и процену претње коју представљају неидентификовани летећи објекти (НЛО).

У годишњим буџетима Министарства одбране (САД) од по 600 милијарди долара, 22 милиона долара потрошена на Програм идентификације напредне претње из ваздушно-космичког простора било је скоро немогуће уочити. Управо то је Пентагон и желео, наводи овај лист.

Њујорк тајмс наводи да је на челу програма био званичник америчке војне обавештајне службе Елизондо, чија је канцеларија на петом спрату Прстена Ц дубоко у згради Пентагона.

Наводи се да Министарство одбране САД никада раније није признало постојање програма, а сада тврди да је он угашен 2012. године. Међутим, они који подржавају рад овог програма наводе да, иако је Пентагон тада престао да га финансира, он и даље наставља да функционише.

Према тврдњама саговорника Њујорк тајмса, током последњих пет година званичници укључени у програм наставили су да истражују случајеве које су им представили припадници службе, упоредо обављајући и остале дужности које имају у америчком Министарству одбране.

Наводи се и да је челник програма Елизондо поднео оставку 4. октобра ове године и у њој навео да је потребно обратити озбиљнију пажњу на „многа сведочења која долазе из Ратне морнарице и других служби о необичним ваздухопловним системима који долазе у додир са војним оружаним платформама и показују могућности које превазилазе и оно што долази након наредне генерације“.

Њујорк тајмс пише да је Елизондо изразио фрустрацију због ограничења која су постављена програму и рекао министру одбране САД Џејмсу Матису да „остаје потреба од животне важности да се утврде могућности и намере ових феномена зарад добробити оружаних снага и нације“.

Овај тајновити програм, чији су делови и заведени као тајни, започет је 2007. године и, како се наводи, у почетку је, у великој мери, финансије добијао на основу захтева ове године пензионисаног сенатора из Неваде Харија Рида, који је од 2005. до 2017. године био на челу представника Демократске партије у Сенату, познатом по дугогодишњем интересовању за свемирске феномене.

Њујорк тајмс наводи да је већина новца ишла компанији за истраживање ваздушно-космичког простора „Бигелоу aероспејс“ на чијем је челу милијардер и стари Ридов пријатељ Роберт Бигелоу, који тренутно сарађује са Насом.

У емисији 60 минута америчке телевизијске мреже Си-Би-Ес, емитованој у мају ове године, Бигелоу је рекао да је „апсулутно убеђен“ да ванземаљци постоје и да су НЛО посећивали Земљу.

Током сарадње са компанијом Бигелоуа, чије је седиште у Лас Вегасу, програм је изнедрио документе у којима се описују виђања летелица за које се чинило да се крећу изузетно великим брзинама, а да притом наизглед немају видљиви погон који их покреће, као и летелице које су деловале као да лебде иако се није видело шта их одржава у том стању.

Наведено је да су званичници програма проучавали видео-снимке сусрета непознатих објеката и америчких војних летелица, укључујући и онај објављен у августу ове године на којем се видело како су два борбена авиона Ф/А-18Ф Ратне морнарице САД са носача авиона „Нимиц“ 2004. године код обале Сан Дијега јурила овални објекат беличасте боје.

Пензионисани сенатор Рид изјавио је недавно за Њујорк тајмс да је поносан на програм.

„Није ме срамота нити стид нити се кајем што сам то покренуо. Мислим да је то била једна од добрих ствари које сам урадио током година службе у Конгресу. Урадио сам нешто што нико никада пре није урадио“, рекао је Рид.

Њујорк тајмс је навео да су друга два бивша сенатора који су били чланови Подкомитета за трошкове одбране и подржавала програм преминула – републиканац с Аљаске Тед Стивенс 2010, а демократа са Хаваја Данијел К. Иноује умро је 2012. године.

Рид је изјавио и да он сам није знао одакле су ови НЛО дошли.

„Ако ико каже да сада има одговоре, само се заварава. Ми не знамо“, рекао је Рид и додао да је „морало да се крене од нечега“.

Бивши сенатор је истакао и да је састанак са Стивенсом и Иноујеом у вези са програмом био један од најлакших које је икада имао: „Тед Стивенс (бивши војни пилот у мисијама изнад Кине током Другог светског рата) рекао је 'Чекао сам да ово урадим још откад сам био у Ратном ваздухопловству'“.

Рид је навео да му је током састанка Стивенс испричао како је његов авион једном приликом километрима пратила чудна летелица непознатог порекла.

Нико од тројице сенатора, тврди Рид, није желео јавну дебату у Сенату око финансирања програма. „Ово је био такозвани црни новац“, закључио је Рид.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво