Крстове посластице опчињавају и изгледом и укусом

Добар колач привуче најпре изгледом, а опчини укусом. Посластичари морају бити часовничарски прецизни и када мере састојке и када праве колаче. Представљамо вам мајстора за колаче, специјалисту за чоколаду. Своје тајне поверио је екипи РТС-а.

Крстове посластице опчињавају и изгледом и укусом Крстове посластице опчињавају и изгледом и укусом

Мирис белгијске чоколаде и свежих намирница. Када уђете у посластичарницу Крста Радовића сва чула вам се пробуде.

„Увек је добар први утисак свих муштерија, прво што осете је тај мирис. Ми све правимо овде, све правимо од сировина и увек је леп мирис. Увек су свежи колачи и увек је нешто другачије“, каже посластичар Крсто.

Крсто Радовић се 15 година бави овим послом. Почео је у Аризони у Америци, наставио у лондонским институцијама са пет звездица. Од малена је сањао да има посластичарницу. Тај сан је остварио у Београду.

„Тридесет година се наши родитељи баве пекарским бизнисом и ми смо, сестра и ја, одрасли у пекари. Увек смо се јурили по радионици, као мали смо кренули да радимо и одатле је та љубав и настала“, објашњава Крсто.

Основне и мастер студије Уметности у кулинарству завршио је у Лондону. Специјализовао се на предмету Чоколада, слатка пецива, колачи и торте. Каже да је прављење колача сложен процес.

„Сваки колач има свој век настајања. Прво се роди идеја, пратимо годишња доба, изаберемо намирнице које хоћемо да провучемо кроз колаче, кроз тај сезонски мени и онда креће визуeлизација, цртање, размишљање и комбинација укуса“, истиче Крсто.

Процес прављења колача може да траје и до три месеца.

„Већ сад знам шта ћу да спремам за Нову годину и већ лагано размишљам шта ће бити на пролеће. Колачи не смеју да се понављају, морају увек да буду различити и сваки је моје уметничко дело“, додаје Крсто.

Сваке године прави и до 80 различитих колача.

„Сада радимо доста на мешавини чоколаде и чајева, чоколаде и вина, чоколаде и алкохола, разне комбинације воћа и зачина, тако да имамо непресушан извор инспирације", открива овај мајстор за посластице.

Као и за све у животу и овде је битна пракса да би колач био добар.

„Био сам млади мајстор и дешавало се то да колач не успе, али ето то су те грешке које су се дешавале у почетку каријере. Сада сам већ искусан и покушавам да не правим те грешке“, признаје Крсто.

Пажљиво бирајте које ћете Крстове колаче одабрати. Мешавина укуса и изненађења која вас чекају у њима, неће вас оставити равнодушним.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво