Читај ми!

UA Day 2024 одржан у Београду: Пут ка дигитално инклузивном интернету

Фондација Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС) била је домаћин кровног Дана Универзалне прихватљивости (UA Day 2024), одржаног у Београду 28. марта у организацији Интернет корпорације за додељене називе и бројеве (ICANN) и волонтерске Радне групе за Универзалну прихватљивост (UASG).

UA Day 2024 одржан у Београду: Пут ка дигитално инклузивном интернету UA Day 2024 одржан у Београду: Пут ка дигитално инклузивном интернету

Долазећи из различитих земаља и друштвених и економских окружења, стручњаци су током конференције поделили своја искуства и идентификовали препреке које треба превазићи да би интернационализовани називи домена (IDN) и нови генерички домени највишег нивоа (new gTLD) достигли свој пуни потенцијал.

На свечаном отварању, Дејан Ђукић, генерални директор РНИДС-а, истакао је чињеницу да национални називи домена „говоре“ готово свим језицима који се користе у Србији, било да су писани ћирилицом или латиницом.

Данко Јевтовић, потпредседник Борда директора ICANN-a, истакао је значај блиске и системске сарадње између UASG-a и ICANN-a, при чему потоња организација може пружити шири обим подршке напорима везаним за Универзалну прихватљивост, а који су суштински компатибилни са ICANN-овим глобалним напорима за опште укључивање људи на интернет и проширење базе корисника. 

Михаило Јовановић, министар информисања и телекомуникација Републике Србије, који је званично отворио UA Day 2024, истакао је како језичку и културну разноликост Србије добро илуструју национални домени и указао на важне владине инфраструктурне пројекте стратешки усмерене на повећање могућности и квалитета приступа интернету.

Први пленарни панел под називом Вишејезични интернет као императив за дигиталну инклузију понудио је поглед на Универзалну прихватљивост са највишег нивоа. Током панела, Сали Костертон, в.д. председнице и извршне директорке ICANN-a, изјавила је да људи који не знају енглески језик и латинично писмо и даље не могу у потпуности уживати у свим предностима приступа интернету и на њему доступног садржаја.

Панелисти – Јарослав Пондер, шеф Канцеларије ITU за Европу, Бану Неупане из Унеска и Леонид Тодоров (APTLD), изнели су своје ставове о овој теми, осврнули се на бројне изазове и истакли значај сарадње различитих заинтересованих страна у процесу имплементације Универзалне прихватљивости. Панел је модерирао Михаил Анисимов (ICANN).

Током другог панела, фокус је био на напорима за имплементацију Универзалне прихватљивости у локалним заједницама.

Представници различитих организација из Кине, Русије, Јерменије, Тајланда, Чешке и Србије, као и представник ICANN-ове At-Large заједнице, приказали су примере добре праксе подизања свести о Универзалној прихватљивости, дали преглед тржишта са којих долазе и указали на препреке на које се наилази при имплементацији.

Уследио је панел посвећен техничким аспектима имплементације Универзалне прихватљивости, а публика која је пратила програм и у сали и онлајн имала је прилике да стекне увид у пројекте и решења за имплементацију UA у различитим земљама.

Учесници панела из Марока, Русије, Кине, Тајланда и представници ICANN-a разменили су искуства у креирању решења која подржавају Универзалну прихватљивост на локалним писмима заједница из којих долазе. Том приликом је такође дат преглед у коликој мери различити онлајн сервиси подржавају UA.

Панел под називом Интеграција UA у наставни програм на техничким факултетима окупио је представнике високообразованих институција који су расправљали о томе да ли учење о UA треба да буде део наставних планова и програма техничких факултета и, ако да – да ли предмети треба да буду обавезни или изборни.

Закључак је био да је од суштинске важности да се код студената подигне свест да такво знање може бити кључна професионална предност и јак разлог за њихово запошљавање.

UA Day 2024 је остварио циљ због којег је организован – разматрана су релевантна техничка, друштвена, економска и правна/регулаторна питања, а глобалној публици дат увид у тренутно „стање ствари“.

Шта је Универзалнa прихватљивост и зашто је важна?

Универзална прихватљивост (Universal Acceptance – UA) је технички захтев којим се осигурава да сви валидни називи домена и имејл адресе, без обзира на писмо, језик и број карактера који их чине, буду једнако прихваћени од стране свих интернетом омогућених апликација, уређаја и система.

У суштини, ова иницијатива настоји да омогући људима широм света да користе интернет на матерњем или жељеном језику и писму, без ограничења од 26 знакова енглеског латиничног писма.

Имплементацијом Универзалне прихватљивости интернет ће бити инклузивнији и суштински вишејезичан, а милијарде људи ће моћи да га у потпуности користе на својим локалним језицима.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво