Читај ми!

У Крагујевцу одржан Инфо дан о сајбер безбедности

Догађај, организован од стране Института за математику и информатику Природноматематичког факултета у Крагујевцу је пратило око 170 студената, од чега је интересовање за сајбер безбедност професију показало 60 студенткиња.

У свечаној сали Природно-математичког факултета у Крагујевцу, у среду 20. марта одржан "Инфо дан о Сајбер безбедности". Главни циљ скупа био је представљање "Кратког студијског програма за посао будућности" - новог Кратког студијског програма - Сајбер безбедност Универзитета у Крагујевцу, као и повезаног програма стипендирања девојака.

На ИМИ Сајбер дану су представници послодаваца и стручњаци из области сајбер безбедности из компанија ДАИ, Дата Клауд Технолоџи, Телегруп, А1, Ернст и Јанг Србјиа и Un1quely говорили о актуелним пројектима и дешавањима у јавном сектору, посебно о плановима за округ Шумадије, будућим трендовима сајбер безбедности у бизнису, каријерним путевима у сајбер безбедности за жене, потребом за балансираном радном снагом, очекивањима послодаваца од кандидата за јуниорске позиције у сајбер безбедности и сопственим каријерним путевима и искуствима.

Кратки студијски програм - Сајбер безбедност траје четири месеца и омогућава стицање сертификата о завршеном кратком програму студија и 30 ЕСПБ. Упис траје до 29.03.2024. године. Настава ће се реализовати током 4 месеца у трајању од 15 наставних недеља, а часови ће се одржавати у вечерњим терминима у онлине формату.

Програм такође укључује стручну праксу у трајању од 90 часова у компанијама са којима Универзитет има потписан уговор. Након завршеног програма, полазнице ће бити оспособљене за улоге које захтевају разумевање и експертизу у области сајбер безбедности, укључујући анализу ризика, одабир и имплементацију технолошких решења и координацију информационе безбедности.

Напомињемо да је овај програм креиран уважавањем захтева послодаваца, вођењем рачуна о родноинклузиваном приступу, поштујући оквире потребних вештина у сајбер безбедности издате од Агенције за сајбер безбедност Европске Уније (ЕНИСА), уз саветодавну помоћ иницијативе "Сајбер путеви за жене" која је део УСАИД-овог програма за дигитализацију и отпорност критичне инфраструктуре.

Креирање програма прати и Програм стипендирања за девојаке, који има за циљ да подстакне девојке да започну свој каријерни пут у области сајбер безбедности. Налази недавно представљеног истраживања које је спровео ДАИ Глобал, ЛЛЦ у склопу иницијативе Сајбер путеви за жене, пројекта дигитализације и отпорности критичне инфраструктуре према захтеву УСАИД-а указују на то да је евидентан недостатак жена на тржишту понуде и потражње професионалне радне снаге у области сајбер безбедности.

Програм стипендирања девојака треба да оспособи полазнице за занимања из области сајбер безбедности која су потребна послодавцима у приватном и државном сектору и самим тим повећа број жена које су конкурентне на тржишту радне снаге у овој професији. С тим у вези Универзитет у Крагјевцу омогућио је једну пуну и две полу стипендије девојкама које су се пријавиле за похађање новог кратког програма - Сајбер безбедност.

Програм стипендирања настао је уз помоћ активности Сајбер путеви за жене, која је део УСАИД-овог програма за дигитализацију и отпорност критичне инфраструктуре, а биће реализован захваљујући Универзитету у Крагујевцу, и компанијама Дата Kлауд Технолоџи и Телегруп. Више информација о студијском и програму стипендирања можете пронаћи на сајту Универзитета у Крагујевцу.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво