Читај ми!

Оснаживање жена у сајбер безбедности решило би растућу потебу за експертима у тој области

Привредна комора Србије и Сајбер Путеви за жене представљају нову радну групу за унапређење улоге жена у сајбер безбедности, подржану програмом УСАИД за Дигитализацију и Отпорност Критичне Инфраструктуре.

У Привредној Комори Србије пред публиком од око 40 представника универзитетских техничких факултета, критичне инфраструктуре, послодаваца из информационих технологија и повезаних удружења, укључујући студентске групе одржан Округли сто Сајбер путеви за жене.

Овом приликом је Привредна Комора Србије заједно са Сајбер Путевима за жене, активношћу Агенције за Међународни Развој Сједињених Америчких Држава и програма Дигитализације и Отпорности Критичне Инфраструктуре (ЦИДР)— најавила формирање вишегодишње радне групе која ће развијати професионалне и академске путеве за улазак жена и девојчица у сајбер безбедносну професију.

Презентација је обухватила резултате истраживања, као и препоруке ЦИДР-а , у оквиру којих су описани фактори који доприносе доминацији мушкараца у пољу сајбер безбедности. Ти фактори укључују, одлуке и притиске током детињства који одвлаче девојчице од образовања фокусираног на технологију, као и радне норме и околности које дискриминишу жене.

Према Републичком Заводу за Статистику Србије, Србија се суочава са све већом потражњом за стручњацима за сајбер безбедност, као и са недостатком жена у овој професији. На пример, 2022. године жене су чиниле само 30,7 процената студената у постсекундарним областима образовања за информационе и комуникационе технологије.

"Охрабривање девојчица и жена ка каријерама у сајбер безбедности могло би значајно помоћи Србији да испуни своју растућу потребу за стручњацима за сајбер безбедност", рекла је Наида Зечевић-Беан, Директорка Канцеларије за Демократски и Економски Раст, УСАИД Србија. "Надамо се да ће Радна Група за Сајбер Путеве помоћи Србији да то постигне—окупљајући знање и искуство релевантних предузећа, академских институција и владиних агенција."

Осим прегледа истраживања и дискусије о потребама тржишта рада у сајбер безбедности, Округли сто Сајбер путеви за жене утицао је на регрутовање чланова радне групе и будућих партнера у развоју радне снаге за области сајбер безбедности.

Радна група ће се састајати као целина и у подгрупама како би се бавила развојем курикулума за сајбер безбедност и програми менторског рада, као и темама као што су социокултурни фактори који утичу на запошљавање жена у сајбер безбедности, потребе послодаваца за информационом безбедношћу.

"Имамо велику прилику да развијемо будуће таленте у сајбер безбедности отварањем каријерног поља за оне чији су таленти недовољно искоришћени", рекла је Сања Кекић, Менаџерка Сајбер Путева за жене. "Повећањем броја жена и девојчица у образовним институцијама и професији сајбер безбедности, испунићемо будуће потребе предузећа, владе и критичне инфраструктуре и помоћи ћемо да се осигурају наше основне услуге од сајбер напада."

Програм ЦИДР-а УСАИД-а сарађује са партнерским земљама у Источној Европи како би убрзао развој радне снаге за сајбер безбедност, оснажио организације да идентификују и реагују на сајбер безбедносне претње, јачао управљање сајбер безбедношћу и олакшао дељење информација о сајбер претњама.

 

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво