Читај ми!

Француска казнила Гугл са 250 милиона евра

„Гугл“ је кажњен са 250 милиона евра за кршење закона о интелектуалној својини, јер је његов четбот „Џемини“ неовлашћено користио садржај и фотографије издавача и медијских агенција да би се вежбао.

Француска агенција за заштиту конкуренције прописала је казну америчком технолошком гиганту од 250 милиона евра због кршења правила о интелектуалној својини, истичући да је забринута због „Гуглове“ вештачке интелигенције.

Наиме, „Гуглов“ четбот Џемини, који се некад звао Бард, трениран је на садржају издавача и медијских агенција без њиховог знања.

Казна је изречена зато што компанија није испунила своја обећања из 2022. године, као и да није преговарала „у доброј вери“ са издавачима и агенцијама о висини компензације.

Као део нагодбе, „Гугл“ се обавезао да се неће жалити, али и предложио неколико мера како би исправио неке недостатке.

Француска се већ годинама бори да заштити права издавача и зараду својих медија и новинских агенција у доба доминације моћних технолошких компанија које деле медијски садржај или вести у својим веб-претрагама.

„Гугл“ и друге онлајн платформе оптужене су да зарађују милијарде од вести без дељења зараде са онима који их сазнају, прикупљају и објављују.

Због тога је ЕУ створила нови облик ауторских права која омогућавају медијима да захтевају компензацију за коришћење њиховог садржаја.

Француска је била својеврсно пробно тле за нова правила. Била је прва земља ЕУ која је 2019. године усвојила директиву издавачких права медијских компанија и новинских агенција, која је захтевала од великих технолошких платформи да отворено разговарају са издавачима и траже надокнаду за коришћење садржаја.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво