Читај ми!

UA Day конференција у Београду: вишејезичан, дигитално инклузиван интернет за све

Фондацији ‘’Регистар националног интернет домена Србије’’ (РНИДС) указана је част да буде домаћин централног, кровног Universal Acceptance (UA) Day 2024 који ће бити организован 28. марта 2024. године у хотелу Crowne Plaza у Београду, а који ће окупити високе званичнике међународних и домаћих организација, инжењере, универзитетске професоре, стручњаке за интернет и развој софтвера са различитих делова света.

Шта је то Универзална прихватљивост и зашто нам је потребна? Да ли интернет домени и имејл адресе могу да „говоре“ још неки језик осим енглеског, када ће и на који начин бити укинуте баријере због којих интернет још увек не пружа свим корисницима глобално свој пун капацитет? Зашто је Универзална прихватљивост шанса не само за друштвени већ и економски развој, биће једна од тема разговора предстојећег UA Day 2024.

Реч је о догађају који се организује под окриљем Интернет корпорације за додељене називе и бројеве (ICANN), у партнерству са РНИДС-ом и волонтерском Радном групом за Универзалну прихватљивост (UASG). Поред кровног догађаја чији је град домаћин Београд, бројни догађаји у склопу обележавања Дана Универзалне прихватљивости, који су прошле године окупили више 9400 учесника, биће организовани широм света од марта до краја маја.

„Глобално усвајање Универзалне прихватљивости је од пресудног значаја за достизање инклузивнијег интернета за следећу милијарду корисника који ће приступити мрежи”, каже Сали Костертон, в. д. председнице и директорке ICANN-a. „UA Day је важна прилика да се мобилизује глобална интернет заједница и актери из техничке заједнице који могу помоћи да Универзална прихватљивост постане стварност”, истиче она.

Универзална прихватљивост (Universal Acceptance) je технички захтев, али и пут ка дигитално инклузивнијем и равноправнијем интернету који свим корисницима даје прилику да доживе пуну социјалну и економску моћ интернета користећи назив домена или имејл адресу коју изаберу у складу са својим интересима, пословањем, културом, језиком и писмом.

UA Day је догађај на ком се обликује будућност интернета, како за нас тако и за поколења која долазе, а чињеница да се одржава у Београду изванредна је прилика за локалне стручњаке да се укључе у разговоре о глобалним токовима.

Током четири панела биће разматрани успеси на имплементацији Универзалне прихватљивости широм света, конкретна достигнућа и примери, али и изазови који се срећу на путу ка потпуној вишејезичности интернета, а биће одржана и посебна техничка радионица. Своја искуства и знања поделиће учесници из Африке, Европе, Кине, Тајвана и наравно, Србије.

Комплетна агенда догађаја биће ускоро објављена на веб-адреси uaday.rsUA Day страници на веб-сајту ICANN-a и UASG UA Day страници. Присуство конференцији се не наплаћује али је због ограниченог броја места регистрација учесника обавезна на адреси uaday.rs

O UA Day

Први UA Day одржан је 2023. године и имао је заиста глобалан карактер. Више од 50 догађаја организованих овим поводом окупило је 9.400 учесника из више од 40 земаља/региона. Настојећи да престигне успех иницијалног догађаја, UA Day 2024 окупиће локалне, регионалне и глобалне актере са циљем да се подстакне и убрза усвајање Универзалне прихватљивости.

 О Универзалној прихватљивости

Универзална прихватљивост је технички захтев којим се осигурава да сви валидни називи домена и имејл адресе, без обзира на писмо, језик и број карактера који их чине, буду једнако прихваћени од стране свих интернетом омогућених апликација, уређаја и система.

Сматра се основним захтевом за даљу експанзију интернета. Од 2009. године, пејзаж назива домена се знатно променио, имајући у виду повећање броја домена највишег нивоа (TLD), броја карактера и писама која се користе за домене највишег нивоа (на пример .photography, .网址, .شبكة, .срб).

Међутим, бројни софтвери и апликације и даље за проверу валидности назива домена и имејл адресе користе застарела правила. Посетите https://www.icann.org/ или https://uasg.tech/ или пратите хештег #Internet4All на платформама Икс, Фејсбук и Линкедин и сазнајте више о овој теми.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво