Читај ми!

Саета - први пас робот у италијанским карабинијерима

Карабинијери су добили свог првог пса робота што је, како кажу из централе ове војнополицијске јединице, нешто потпуно ново за Италију и њене снаге реда. Увођење овог пса робота у снаге реда и безбедности требало би да послужи повећању стандарда сигурности запослених и побољшању оперативне ефикасности.  

Први пас робот запослен у италијанским снагама реда зове се Саета и у прво време ће радити у јединици за уклањање бомби и интервенција високог ризика у Риму. Име пса подсећа на симбол присутан на бочним странама возила карабинијера уз традиционалну плаву и црвену ливреју.

Пас ће бити контролисан на даљину уз помоћ таблета, а максимална дистанца је 150 метара. Моћи ће да се креће и по неравном терену по коме се не могу кретати нормална возила са точковима или "гусеничари".

Пас робот ће бити у стању да обавља ризичне активности, обављајући задатке уместо специјализованих снага реда, користећи предности својих способности кретања, као што су пењање и спуштање степеницама и самостално отварање врата и уклањање препрека.

Саета је у стању да мапира места преко веома напредних ласерских и термалних система за детекцију, лако откривајући присуство претњи и идентификујући, уз помоћ наменских инструмената, и најслабије трагове експлозива и хемијских и радиолошких агенаса.

Први италијански пас робот Саета ће својом роботском руком уклањати сва  средства опасна по живот, укључујући велике неексплодиране петарде које, посебно за време славља, угрожавају безбедност грађана у урбаним срединама. Коначно, моћи ће да испоручује опрему војницима који нису у стању да се крећу.

Иновација ће омогућити подизање општих безбедносних стандарда и пред јубиларну годишњицу 2025. године, када ће милиони људи похрлити у Рим.

Пас Саета је још један корак у сталној истраживачко-развојној активности снага у области нових технологија, са главним циљем даљег спровођења ефикасности и ефективности услуге која се нуди грађанима.

Карабинијери ће од сада моћи да рачунају на пса робота, ангажованог не да замени људске ресурсе или јединице за псе, већ да смањи опасност и олакша управљање најнепријатељским оперативним ситуацијама. Из тог ралога представља додатну вредност у институционалним активностима.

 

уторак, 28. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије