Читај ми!

Вештачка интелигенција нуди револуцију у дијагностици канцера

Вештачка интелигенција је два пута успешнија у оцењивању агресивности ретких облика рака у односу на скенирања и тренутним методом дијагностике.

Нова студија показала је да вештачка интелигенција примећује детаље које се голо око не види. ВИ је имала прецизност од 82 одсто у поређењу са 44 одсто прецизности лабораторијских анализа.

Истраживачи из болнице Ројал Мардсен и Института за испитивање рака кажу да би ова метода могла да побољша лечење и помогне хиљадама пацијената сваке године.

Осим тога, наводе и да постоји озбиљан потенцијал да опажа друге облике рака у раним фазама. ВИ већ показује огромне могућности у дијагностиковању рака дојке.

„Изузетно смо узбуђени због потенцијала ове најновије технологије. Она би могла да повећа шансе за излечење пацијената кроз бржу дијагностику и персонализацију лечења“, каже радиолог и професор Кристина Месиу.

Студија, објављена у часопису Лансет онколоџи, користили су технику звану „радиомика“ како би идентификовали знаке, иначе невидљиве људском оку, ретроперитонеалног саркома, који се јавља у везивном ткиву са задње стране абдомена.

Уз помоћ података од 170 пацијената, алгоритам ВИ могао је касније са снимака са великом успешношћу да оцени агресивност пацијената из 89 других европских и америчких болница.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво