Читај ми!

Хуавеј новим паметним телефоном натерао Вашингтон да се замисли

Са својим „мејт 60 про“ паметним телефоном, компанија „Хуавеј“ је довела у питање успешност америчких санкција, пре свега што нови телефон долази опремљен чиповима кинеске производње.

Премијера „Хуавеј мејт 60 проа“ који је представљен без много буке и најаве, убрзо се претворила у велики трн у оку Америке.

Убрзо је TechInsights отворио телефон и објавио да „мејт 60 про“ има две трећине чипова који су направљени у Кини. Пре овога, број кинеских чипова код претходних модела је био само једну трећину. TechInsight је објавио да иза карин 9000S чипа стоји кинеска компанија СИМК ("Semiconductor Manufacturing International Corporation"), што је изазвало озбиљне реакције међу представницима Министарства трговине САД који желе строже санкције, јер тврде да их је СМИК прекршио.

Министарство трговине је изразило жељу да се утврди порекло и структура чипа, како би се тачно утврдило ко је и када прекршио санкције које су на снази већ неколико година.

Информације о модерним чиповима који долазе из Кине покренуле су негативан тренд пада вредности акција америчких компанија, што је посебно погодило „Епл“ и "Qualcomm”.

Истраживањем TechInsights-а, откривено је да су и друге компоненте у „мејт 60“ произвеле кинеске компаније, док су у претходним „Хуавеј“ моделима компоненте испоручивале америчке фирме.

Предњи модул за радио фреквенцију „мејт 60 проа“ са пет-ге брзином, део телефона који прима и емитује радио сигнале, произвела је кинеска фирма "Beijing OnMicro Electronics Co"., компанија која је уложила у "Hubble Technology Venture Capital" у власништву „Хуавеја“.

Кинеске централне и локалне власти намениле су огромне субвенције и инвестиције кинеским компанијама за производњу чипова. Само у 2022. години, СМИК је добио 1,95 милијарди јуана (267,2 милиона долара) државних субвенција.

„Хуавеј" под сталним притиском већ четири године

„Хуавеј“, који поред продаје потрошачке електронике производи опрему за телекомуникациону инфраструктуру, суочио се са низом препрека почевши од 2019. године када га је америчка влада ставила на трговинску црну листу, оптужујући фирму са седиштем у Шенжену да је прекршила санкције САД пословањем са Ираном.

Затим, 2020. године, Вашингтон је наметнуо нова ограничења кинеском телекомуникационом гиганту, ефективно забранивши било којој компанији на свету да продаје „Хуавеју“ било какве производе који укључују било коју технологију произведену у САД.

„Хуавеј“ се суочио са критикама на разним другим фронтовима, укључујући крађу интелектуалне својине од америчких фирми, и укључивање скривеног приступа телекомуникационој опреми у иностранству која би се могла користити за шпијунажу. САД, Аустралија, Уједињено Краљевство и друге земље које су повезане са САД забраниле су коришћење „Хуавејеве“ пет-ге телекомуникационе инфраструктуре из страха од шпијунаже.

„Хуавеј мејт 60 про“ и даље користи неке производе направљене изван Кине. Меморијске чипове у телефону из времена пре него што су им уведене санкције 2020, направио је јужнокорејски “SK Hynix”.

Забринутост јужнокорејских компанија

Јужна Кореја је у петак саопштила да је затражила од Сједињених Држава да разреше неизвесности у вези са контролом америчког извоза у сектору чипова и субвенцијама за улагања у чипове.

Министар индустрије Банг Мун-кју састао се у Сеулу са замеником америчког секретара за трговину Доном Грејвсом уочи истека једногодишњег уговора о изузећу за „Самсунг Електроникс“ и “SK Hynix” за увоз опреме за производњу чипова из САД у Кину.

Овај уговор о изузећу је омогућио јужнокорејским компанијама да испоруче опрему за своје погоне за производњу чипова у Кини без додатних захтева за лиценцирање.

САД нису објавиле како и да ли се изузеће може продужити када истекне у октобру, нити било које услове који би даље утицали на планове производње компанија у Кини.

Банг је тражио „активну сарадњу“ од америчког Министарства трговине у решавању питања везаних за контролу извоза, наводи се у саопштењу јужнокорејског Министарства трговине, индустрије и енергетике, без детаљнијег објашњења, преноси Ројтерс.

„Самсунг електроникс“ има производњу НАНД флеш меморије у Сиану, Кина, док "SK Hynix“ има производњу ДРАМ чипова у Вуксију и NAND флеш производњу у Далијану. Компаније заједно контролишу скоро 70 одсто глобалног тржишта ДРАМ-а и 50 одсто НАНД флеш тржишта, показали су подаци TrendForce-а.

Поред тога, у марту је Министарство трговине САД наметнуло заштитне ограде за инвеститоре који се пријављују за милијарде долара субвенција према Закону о CHIPS-у. Те заштитне ограде укључују ограничавање ширења производње чипова у Кини током 10 година након добијања средстава.

Аналитичари очекују да ће у блиској будућности бити објављени додатни детаљи о овом питању.

„Самсунг“, који гради фабрику чипова у Тексасу која ће почети са производњом крајем 2024. године, поднео је захтев за добијање америчких субвенција и могао би да добије одговор до краја године, рекли су обавештени извори који нису желели да открију свој идентитет.

„Самсунг“ је одбио да коментар.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво