Читај ми!

Аватар брадатог човека на екрану изнад олтара – вештачка интелигенција држи службу у цркви у Немачкој

Четбот с вештачком интелигенцијом (АИ) замолио је вернике у пуној цркви Светог Павла у немачком граду Фирту да устану с клупа и да се помоле. Експеримент у Баварској је успео и изазвао огромно интересовање верника.

ChatGPT, оличен у аватару брадатог човека на великом екрану изнад олтара, држао је службу пред више од 300 људи у петак на експерименталној служби у лутеранској цркви.

„Драги пријатељи, част ми је да стојим овде и да вам проповедам као прва вештачка интелигенција на овогодишњој конвенцији протестаната у Немачкој”, рекао је аватар.

Комплетну службу су водила четири различита аватара на екрану, две младе жене и два младића, наводи АП.

Службу, која је трајала око 40 минута, укључујући проповед, молитве и музику, креирали су ChatGPT и Јонас Цимерлајн, теолог и филозоф са Универзитета у Бечу.

Црквена служба вештачке интелигенције била је један од бројних догађаја на конгресу протестаната у баварским градовима Нирнбергу и суседном Фирту, и изазвала је толико велико интересовање да су људи сат времена пре него што је почела, направили дугачак ред испред неоготичке грађевине из 19. века.

Конвенција „Дојчер евангелишер кирхентаг”, одржава се сваке друге године на другом месту у Немачкој и присуствује јој на десетине хиљада верника који се моле, певају и разговарају о својој вери.

Њихове теме су актуелни догађаји у свету и тражење решења за кључна питања која ове године укључују глобално загревање, рат у Украјини али и управо –  вештачку интелигенцију.

Верници су пажљиво слушали како је вештачка интелигенција проповедала o прошлости, фокусирању на изазове садашњости, превазилажењу страха од смрти уз поруку да се „никада не губи поверење у Исуса Христа”.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво