Читај ми!

Наса развила револуционарну батерију која би могла да покрене електричне авионе

Нови тип батерије високих перформанси развили су Насини стручњаци, који тврде да би могла да покреће електричне авионе.

Америчка агенција за истраживање свемира (NASA) направила је велики пробој у развоју чврстих батерија, које могу да ускладиште више енергије и лакше су од стандардних литијум-јонских батерија.

Чврсте батерије се такође боље понашају у лошијим условима, много се теже прегревају и пале и теже губе енергију током времена. Међутим, уобичајено не могу да ослобађају енергију брзином литијум-јонских батерија.

Све до сада их је то чинило неприкладним за покретање великих електричних уређаја, попут возила, који захтевају батерије способне да ослобађају енергију изузетно брзо.

Насини стручњаци решили су тај проблем и повећали стопу ослобађања енергије за десет пута користећи иновативне нове материјале који тек треба да почну да се користе у батеријама.

Нови вертикални дизајн батерије такође је омогућио Насиним стручњацима да створе чврсту батерију способну да напаја објекте капацитетом од 500 ват-сати по килограму масе - скоро дупло чак и од оних у електричним возилима.

„Могућности су невероватне. Приближили смо се новој граници у развоју батерија које би могле да постигну много више од литијум-јонских. Не само да су лакше за 30 до 40 одсто, могу да ускладишти два до три пута више енергије“, каже Роко Виђијано, главни стручњак у Насином Истраживачком центру у Кливленду.

Нова батерија је већ изазвала огромно интересовање власти, индустрије и стручне јавности, а Насини истраживачи планирају да уђу у партнерство са неколико организација како би даље развили технологију.

недеља, 03. март 2024.
18° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво